Ratne igre: američke vojne vježbe u Estoniji po Rusiju opasne i provokativne

Ovih se dana u medijima dosta pisalo i govorilo o prošlotjednoj zračnoj vježbi NATO saveza i američkih strateških bombardera B-52 nad europskim nebom. Ona je izazvala i ruski protuodgovor kroz podizanje ruskih lovačkih zrakoplova koji su vršili presretanja američkih bombardera na vrlo bliskim udaljenostima.

Nije prošlo dugo, a već počinju vježbe američke vojske, ovoga puta kopnene, u neposrednoj blizini ruskih granica – u Estoniji, istočnoj članici EU, koja neposredno graniči s ruskom Lenjingradskom regijom, čije je središte drugi po veličini i važnosti ruski grad – Sankt Peterburg. Vojna vježba američke vojske, koja će trajati od 1. do 10. rujna, uključivat će i primjenu višecjevnih raketnih sustava. Prema navodima The Washington Timesa, Pentagon je objavio kako „ta vježba nije neposredan odgovor na bilo kakvu nedavnu agresiju Moskve“, međutim, vidljivo je kako američki vojnici primjenjuju „izbalansirane mjere“ kako bi „poslali signal sve agresivnijem Kremlju“. Službenici Pentagona otvoreno su izjavili o novoj demonstraciji sile „na pragu Moskve“.

Vježbe Rail Gunner Rush izvodi 41. topnička brigada Kopnene vojske SAD-a, na bazi Tapa, zajedno s estonskim vojnicima. Ukupno će u vježbama sudjelovati 70 vojnika, a ovo je prva vježba ove američke postrojbe izvan teritorija Njemačke. Spomenuti američki medij podsjeća na prošlotjedne letove ranije navedenih američkih strateških bombardera nad Europom, što je „još jedna demonstracija snage u Europi“.

Na novu američku vojnu vježbu na ruskim granicama danas je reagiralo i rusko veleposlanstvo u SAD-u, nazvavši ih provokativnim i opasnim (info: RIA Novosti).

Ruska Federacija u više je navrata predlagala Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima obustavu vojnih vježbi i odmicanje zona njihovog izvođenja dalje od linije dodira Rusija – NATO“, navedeno je u priopćenju ruskog veleposlanstva. Također je kazano, kako ti „zapadni partneri“ takve poteze čine temeljem zaoštravanja političkoga stanja. Pritom se rusko diplomatsko predstavništvo u SAD-u retorički pita, „koji nam to signal NATO šalje“ i „tko to u stvarnosti jača napetost u Europi“, te „kako bi reagirali Amerikanci u slučaju provedbe sličnih vojnih gađanja od strane naše vojske na granicama SAD-a“.

Ali teško da će izjave ovakvoga tipa u praksi bilo što promijeniti.





 

Komentari

komentar





You may also like