Ratni brodovi NATO-a stigli u Finsku na vojne vježbe

Tri ratna broda NATO-a stigla su u ponedjeljak u jugozapadnu finsku luku Turku na vježbe s finskom mornaricom. Helsinki razmatra mogućnost pridruživanja NATO savezu zbog pojačanih napetosti s Rusijom, izvještava Reuters.

Latvijski minopolagač LVNS Virsaitis te lovci na mine, estonski  ENS Sakala i nizozemski HNLMS Schiedam, trenirat će s dva lovca na mine iz obalne flote Finske, objavile su finske obrambene snage u priopćenju.

Dvodnevna vježba, koja bi trebala započeti 28. travnja, pripremit će finske brodove za sudjelovanje u snagama brzog odgovora NATO-a 2022. i usredotočit će se na “protumjere za mine i rad u multinacionalnom okruženju”, stoji u priopćenju.

Finska premijerka Sanna Marin rekla je 13. travnja da će njezina zemlja u sljedećih nekoliko tjedana donijeti odluku o tome hoće li podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, što je izazvalo ljutiti odgovor Rusije.

“Razlika između partnerstva i članstva vrlo je jasna i takva će i ostati. Ne postoji drugi način za ostvarivanje sigurnosnih jamstava zajamčenih člankom 5.”, izjavila je Marin.

Finska i Švedska bliski su partneri s NATO-om, ali su se izbjegavali pridružiti  vojnom savezu zbog vlastite politike neutralnosti za koju se mnogo godina vjerovalo da je garancija nacionalne sgirurnosti.





Marin je kazala da se opcija pridruživanja NATO-u mora pažljivo analizirati, ali da se sve promijenilo otkako su ruske snage napale Ukrajinu 24. veljače. Finska s Rusijoom dijeli kopnenu granicu od 1300 kilometara, piše Reuters.

Komentari

komentar





You may also like