Ratno zrakoplovstvo SAD-a opet sudjeluju u borbi protiv talibana

Američki borbeni avioni su se opet uključili u borbu protiv talibana ovog vikenda. S obzirom da se napadi talibana polako premještaju iz ruralnih područja prema gradovima, u pomoć snagama odanima vladi u Kabulu, priskočilo je američko ratno zrakoplovstvo koje bombardira položaje talibana iz zraka, prenosi Washington Times.

Talibanske snage su se okupile oko ključnih gradova u južnom i zapadnom Afganistanu. Iz SAD-a su procjenili da je stabilnost vlade u Kabulu znatno narušena, pa su američki avioni bombardirali njihove položaje oko gradova Herat, Lashkar Gah i Kandahar.

Afganistanska vojska je protekla tri dana također pokrenula zračne napade na položaje talibana. Zadnji napad se dogodio jutros kada je najmanje 8 talibanskih boraca poginulo napadom iz zraka pored grada Lashkar Gah. Zapovjednik Abdul Qadir Bahadorzai kazao je kako su i u nedjelju talibani počeli ulaziti u grad Lashkar Gah i pokušali otvoriti zatvor gdje se nalaze njihovi suborci. Tvrdi da je došlo do žestokih okršaja u kojima je ubijeno najmanje 38 talibana, a gdje im je pomoć stigla iz zraka, prenosi Afghanistan Times.

Pentagon je potvrdio da ponovno sudjeluju u borbama iz zraka, ali o pojedinostima šute, baš kao i službenici afganistanske vlade, prenosi Washington Times. Zbog toga je teško razlučiti u kojim  napadima sudjeluju skromne afganistanske zračne snage, a u kojim napadima sudjeluje vojska SAD-a i u kojoj mjeri.

Komentari

komentar





You may also like