Raul Castro se povlači s vrha Komunističke partije Kube

Komunistička partija Kube, jedina stranka u toj državi, održat će zasjedanje ovaj vikend. Na njemu će Raul Castro (89), mlađi brat pokojnog Fidela, odstupiti s mjesta glavnog tajnika stranke, izvještava Reuters. Odstupanje će označiti, barem službeno, kraj ere braće Castro koja traje nevjerojatno dugo – od kubanske revolucije 1959. Stranku prepušta nasljedniku Miguel Diaz Canelu (60), a Raul će, ograničen starošću, ostati na “savjetničkoj funkciji” stranke.

Zanimljivo je da će se službena stranačka primopredaja dogoditi na simboličnu, 60.-tu obljetnicu invazije u Zaljevu svinja, kada su braća Castro porazili 1400 paravojnika uvježbanih od strane CIA-e.

No Kuba, koju nasljeđuje bivši ministar obrazovanja Diaz Canel, vidjela je i bolje dane. Turizam, ugašen pandemijom, kao i sankcije Trumpove vlade ispraznile su ponudu na policama trgovina. Uvođenje interneta omogućuje mladima lakši pristup informacijama i sve glasnije isticanje nezadovoljstva. Ipak, Kuba je, zasad, prilično uspješno odgovorila na širenje virusa, ponajviše zbog jakog javnog zdravstva. Ekstremno privatizirano zdravstvo SAD-a imalo je puno manje uspjeha, naročito kada je riječ o marginaliziranoj populaciji.

Predstoji nam vidjeti hoće li smjena generacija na vrhu partije zaokrenuti Kubu prema otvorenijoj trgovini i boljim odnosima sa Zapadom, ili će komunističko nasljeđe zadržati Kubu na dosadašnjoj putanji.

Komentari

komentar





You may also like