Razgovarali Angela Merkel i Vladimir Putin

U ponedjeljak, 7. prosinca, obavljen je telefonski razgovor između njemačke kancelarke Angele Merkel i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Njemačka vlada objavila je kako je tijekom razgovora s ruskim čelnikom kancelarka Angela Merkel pokrenula pitanje incidenta s blogerom Aleksejem Navaljnim.

Ali glavne teme razgovora ipak su bile one konkretnije prirode, a odnosile su se na pitanje Nagorno Karabaha, Ukrajine i tzv. normandijskog procesa vezano uz neriješen status istoka te zemlje.

S druge strane službeni Kremlj ističe kako je u razgovoru dvoje dužnosnika naglašena nužnost dosljedne provedbe sporazuma obznanjenog u izjavi predsjednika Azerbajdžana i Rusije, te premijera Armenije od 9. studenog, koja pridonosi ukupnoj stabilizaciji stanja u regiji.

Ruski predsjednik i njemačka kancelarka, razgovarajući o sporazumu o Ukrajini, izrazili su zabrinutost zbog nedostatka napretka u provedbi političkih aspekata sporazuma iz Minska iz 2015. godine, kao i odluka Normandske četvorke (Rusija, Njemačka, Francuska, Ukrajina) usvojenih prije godinu dana na summitu u Parizu.

Njemačka i ruska strana dogovorile su se i oko daljnjih kontakata između ministarstava zdravstva dviju država, prije svega oko cjepiva protiv koronavirusa COVID-19.
 

 

Komentari

komentar

You may also like