Razgovarali Blinen i Yi: SAD trebaju ozbiljno shvatiti kineske „crvene crte“

U nedjelju su, na inicijativu američke strane, telefonski razgovarali kineski i američki šefovi diplomacija Wang Yi i Antony Blinken, izvijestila je 30. kolovoza agencija Xinhua.

Dvojica dužnosnika razgovarali su o stanju u Afganistanu i o bilateralnim odnosima.

Blinken je izjavio kako u ključnom trenutku povlačenja američkih snaga iz Afganistana Vijeće sigurnosti UN-a mora prenijeti vanjskom svijetu jasnu i jedinstvenu poruku da se međunarodna zajednica nada kako će dobiti uvjerenja od talibana za osiguranje sigurne evakuacije stranih državljana, primanje humanitarne pomoći za Afganistance i sprječavanje pretvaranja afganistanskog teritorija u leglo terorističkih napada i skrovište za teroriste.

Wang Yi je, sa svoje strane, ukazao na postojanje ključnih promjena stanja u Afganistanu i da strane moraju uspostaviti kontakte s talibanskim pokretom. Konkretno, Sjedinjene Države moraju, zajedno s međunarodnom zajednicom, Afganistanu pružiti potrebnu gospodarsku i humanitarnu pomoć novoj afganistanskoj vlasti za osiguranje normalnog funkcioniranja vlade, osigurati stabilnost i sigurnosti društva, obuzdati devalvaciju valute i povećanje cijena proizvoda, tako da Afganistan što prije krene u fazu mirnog oporavka.

Antony Blinken izrazio je razumijevanje i poštovanje prema stavovima kineske strane o Afganistanu.

Govoreći o kinesko-američkim odnosima, Wang Yi je podsjetio da su strane uspostavile kontakte o Afganistanu i klimatskim promjenama.
“Dijalog je bolji od sukoba, suradnja je bolja od sukoba”, kazao je glavni kineski diplomat.





Kina će razmotriti način interakcije sa SAD-om na temelju toga kako Sjedinjene Države gledaju na Kinu. Ako se Washington nada povratku kinesko-američkih odnosa na normalan razvoj, onda mora prestati stalno ocrnjivati ​​i zamjerati Kini i štetiti kineskom suverenitetu, sigurnosti i razvojnim interesima, kazao je šef kineske diplomacije i dodao:.

“Sjedinjene Države trebale bi ozbiljno shvatiti dva popisa i tri crvene crte koje je predložila kineska strana.” Kazao je kako Kina snažno prosvjeduje zbog nedavnog objavljivanja takozvanih “izvješća o porijeklu nove vrste koronavirusa” od strane američkih obavještajnih agencija, i da Peking iznova poziva  Washington da prestane politizirati pitanje porijekla virusa, prestane vršiti pritisak na WHO i ne potkopava zajedničku borbu međunarodne zajednice protiv pandemije.

S druge strane, Antony Blinken objasnio je kako američka strana ne namjerava kriviti nijednu državu za porijeklo virusa. Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države i Kina, kao velike sile, odgovorne su za davanje svih potrebnih informacija i potpuno istraživanje žarišta virusa kako bi se izbjegla druga pandemija. Uvjerio je da je američka strana spremna održavati kontakte s Kinom po tom pitanju.





 

Komentari

komentar

You may also like