Razgovarali Putin i Lukašenko

Sinoć su telefonski razgovarali ruski i bjeloruski predsjednici Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko. Razgovarali su o stanju u Bjelorusiji u kontekstu masovnih prosvjeda koji su zahvatili tu zemlju nakon predsjedničkih izbora, provedenih 9. kolovoza.

Iz ureda bjeloruskog čelnika navedeno je kako su dvojica predsjednika razgovarali i o vanjskopolitičkim prilikama vezanim uz Bjelorusiju, poglavito u njezinom zapadnom smjeru, kao i o borbi protiv koronavirusa Covid-19 i daljnjem testiranju ruskog cjepiva.

Iz ureda ruskog predsjednika Putina priopćeno je i kako je Lukašenko upoznao Putina o mjerama koje se poduzimaju u svezi smirivanja stanja u toj zemlji.

Podsjećamo: nakon izbijanja bjeloruske krize učestali su telefonski razgovori na relaciji Putin-Lukašenko. Moskva je već ranije izrazila spremnost za pružanje potpore Minsku u okviru ugovora o formiranju Savezne države i u okviru zajedničke vojne organizacije – Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti – tzv. ruskog pandama NATO savezu. Od intenziviranja bjeloruske krize Putin je, zapravo, preuzeo ulogu posrednika između Lukašenka i ključnih zapadnih državnika, pa tako i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, s obzirom kako Lukašenkov legitimitet EU i SAD ne priznaju i zahtjevaju ponavljanje izbora, koje smatraju falsificiranima. Na njima je, prema rezultatima središnje izborne komisije, Lukašenko osvojio 80 posto, a njegova oporbena konkurentica Svetlana Tihanovskaya 10 posto glasova.

 

Komentari

komentar





You may also like