Razgovarali Putin i Macron: Ukrajina, kriza hrane, …

Danas poslijepodne telefonski su razgovarali ruski i francuski predsjednici Vladimir Putin i Emmanuel Macron.

Kako navodi ruska agencija TASS, prenoseći izjavu Kremlja, Putin je Macronu kazao  je Moskva otvorena za dijalog po pitanju Ukrajine „usprkos nespremnosti Kijeva za ozbiljan rad“.

Putin je Marconu kazao kako zemlje EU ignoriraju ratne zločine koje su počinile ukrajinske snage. “Naglašeno je da zemlje članice EU ignoriraju ratne zločine koje su počinile ukrajinske snage i masovna bombardiranja sela i gradova Donbasa, u kojima se ubijaju mirni civili”, navodi se u priopćenju ureda za medije ruskog predsjednika. Ruska strana je istaknula da bi “Zapad mogao pridonijeti zaustavljanju ovih zločina vršenjem pritiska na vlasti u Kijevu i prekidom isporuke oružja Ukrajini”.

Putin i njegov francuski kolega također su razgovarali o globalnoj sigurnosti hrane. Kako navodi Kremlj, “francuska strana izrazila je zabrinutost zbog problema održavanja globalne sigurnosti hrane”.

“U tom kontekstu Putin je istaknuo da su situaciju na ovom području prije svega pogoršale sankcije zapadnih zemalja i naglasio važnost nesmetanog rada globalne logističke i transportne infrastrukture”, priopćeno je iz Kremlja, a prenosi TASS.

Putin je istom prigodom čestitao Macronu na pobjedi na nedavnim predsjedničkim izborima. Dvojica čelnika složili su se nastaviti kontakte na različitim razinama.
Ovaj razgovor dvojice državnika bio je prvi nakon Macronovog reizbora za drugi predsjednički mandat. Posljednji put Putin i Macron razgovarali su telefonom 29. ožujka. U subotu, 30. travnja, Macron je telefonski razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, navodi TASS.

 

Komentari

komentar

You may also like