Razgovor Blinkena i Lavrova u sjeni međusobnog protjerivanja diplomata i iranskog problema

Na inicijativu američke strane, u srijedu, 6. listopada, telefonski su razgovarali američki i ruski ministri vanjskih poslova Antony Blinken i Sergej Lavrov. Razgovor se odvijao u sjeni zahtjeva pojedinih republikanskih senatora upućenih predsjedniku Joe Bidenu za protjerivanjem 300 ruskih diplomata ukoliko Moskva ne odobri proširenje američke diplomatske misije u Ruskoj Federaciji.

Iako ovo potonje službeno nije bilo predmet razgovora, nedvojbeno pridonosi pogoršanju ionako mučne atmosfere u američko-ruskim odnosima u kojima, međutim –i to treba naglasiti, međusobni dijalog usprkos svemu ne prestaje na mnogim, pa i najvišim razinama.

Kako maloprije javlja rusko Ministarstvo vanjskih poslova, dvojica šefova diplomacija razgovarali su „o izgledima za obnovu pune provedbe Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana za rješavanje iranskog nuklearnog programa (JCPOA), a razgovarali su i o nizu aktualnih pitanja na bilateralnoj agendi”.

Podsjećamo: samo dan ranije, brojni utjecajni američki senatori kroz svoj su zahtjev apelirali na Joe Bidena da protjera 300 ruskih diplomata iz zemlje ako ruska vlada ne pristane na proširenje osoblja američkog veleposlanstva u Moskvi. Pismo američkih zastupnika objavljeno je na web stranici republikanskog senatora Marca Rubija. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova zaprijetilo je oštrim mjerama odmazde ako se američka administracija odluči na takav korak. Rusko MVP napomenulo je da oni koji predlažu takva rješenja “očito traže zatvaranje američkih misija u inozemstvu u Rusiji” i “moraju shvatiti da će odgovornost za to biti na njima” (info: RIA Novosti).

Što se tiče pregovora u Beču o obnovi JCPOA i ukidanju američkih sankcija Iranu, podsjećamo kako je šesti krug istih završio 20. lipnja. Najveći dio pitanja je usuglašen ali ne i politički momenti koji se odnose na obveze SAD-a i onoga kako će se Washington istih pridržavati u budućnosti.

Prema ranijim riječima iranskog MVP-a, pregovori bi se trebali nastaviti u jesen.
Jesen je već tu, Iran je formirao novu vladu nakon održanih predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio konzervativac Ibrahim Raisi, pa sve skupa otvara prostor za nastavak dijaloga. Tim više što raste nervoza od strane Izraela da se Iran približava mogućnosti za proizvodnju svoje prve atomske bombe, što bi se, prema pojedinim izraelskim procjenama, moglo dogoditi već do kraja ove godine. S ciljem sprječavanja istog Izrael je spreman i na tzv. plan B koji moguće uključuje i vojne napade na iranska nuklearna postrojenja, a „druge opcije“ sve češće spominje i Washington ukoliko ne bude napretka u bečkim pregovorima. Washington gleda na Moskvu kao na onu silnicu koja može presudno utjecati na Teheran da postane „kooperativniji“, ali je pravo pitanje zašto bi Moskva to činila, a ako i hoće – po kojoj cijeni.

 

 

Komentari

komentar
You may also like