Razgovor Putin-Erdogan u Sočiju traje već pet sati

Ako je netko mislio kako su nedavni pregovori u Ankari između američke delegacije predvođne potpredsjednikom SAD-a Mike Penceom i turske delegacije na čelu s predsjednikom Erdoganom – koji su trajali gotovo 5 sati bili predugi, onda će se itekako  iznenaditi činjenicom da danas započeti pregovori u Sočiju između predsjednika RF Vladimira Putina i turskog čelnika Recepa Tayyipa Erdogana traju već više od pet sati i da k tome još nisu gotovi.

Glavna tema sastanka je, naravno, stanje u Siriji u kontekstu turske vojne operacije „Izvor mira“ na sjevero-istoku te zemlje, pokrenute 9. listopada, ali i američko-turskog sporazuma o prekidu varte na 120 sati – koji ističe upravo danas na veče.

Prije početka pregovora Putin je izjavio kako se nada da će „sadašnja razina rusko-turskih odnosa, koja je dosegnuta posljednje vrijeme, odigrati svoju ulogu u rješavanju svih pitanja i omogućiti pronalazak odgovora na sva, čak i vrlo složena pitanja u interesu kako Turske tako i Rusije, i svih zemalja regije“.

Turski čelnik Erdogan izjavio je slijedeće: „Zahvaljujem poštovanom gospodinu Putinu za ovaj poziv koji je vrlo važan u svjetlu događaja koji se odvijaju u regiji i koji će biti na korist. Prije ovoga posjeta mi smo imali vrlo plodonosne pregovore po ovoj tematici. Naravno, imat ćemo mogućnost također razmotriti i naše bilateralne odnose. Vjerujem da će ovi pregovori osigurati vrlo ozbiljne mogućnosti za operaciju „Izvor mira.“

Očekuje se kako će dvojica predsjednika nakon završetka sastanka na konferenciji za medije dati izjave i odgovarati na novinarska pitanja.

Podsjećamo: 13. studenog turski predsjednik Erdogan trebao bi otputovati u Washington na sastanak s američkim kolegom Donaldom Trumpom, također vezano uz temu Sirije i turske vojne intervencije u toj zemlji.





Komentari

komentar

You may also like