Ruski predsjednik i princ UAE o Kataru. Trump pilatovski „pere ruke“

Na inicijativu UAE, sinoć, 13. lipnja, obavljen je telefonski razgovor između ruskog predsjednika Vladimira Putina i prijestolonasljednika UAE, princa Abu Dhabija i zamjenika vrhovnog zapovjednika emiratskih Oružanih snaga Mohammeda al-Nahyana.

U priopćenju iz Kremlja, objavljenom nakon razgovora, navedeno je kao su dvojica državnih dužnosnika razgovarala o stanju vezanom uz katarsku krizu, koja produbljuje ionako teško stanje u bliskoistočnoj regiji. Izražena je obostrana zainteresiranost za iznalaženje načina za razrješenje ove krize. Također je konstatirano kako se uspješno realiziraju dvostrani sporazumi o priširenju veza Moskve i Abu Dhabija u gospodarskoj, investicijskoj i drugim sferama, dogovoreni tijekom nedavnog boravka princa Al-Nahyana u Moskvi i razgovora s ruskim predsjednikom Putinom.

Geopolitika.News podsjeća kako se stanje oko Katara dramatično i posve iznenada zaoštrilo nakon nedavnog posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa Saudijskoj Arabiji i najava uspostave novog strateškog savazništva između Washingtona i Rijada kao „ključa riješenja bliskoistočne krize“. Rijad je odmah iskoristio dobiveno moćno „zaleđe“ i krenuo u žurnu „ekskulpaciju“ vlastitog koketiranja s terorističkim organizacijama islamističkog usmjerenja diljem regije i svijeta, prebacivši svu krivicu (koja je, da budemo jasni, po pitanju sponzoriranja islamističkog ekstremizma gotovo identična, u dobrom dijelu i sinkronizirana u onim neuralgičnim točkama regije gdje su interesi dviju bogatih monarhija podudarni) na svog puno manjeg i vojno višestruko slabijeg ali financijski moćnog suradnika i regionalnog konkurenta po pitanju utjecaja na arapski sunitski svijet – Katar. Međutim, katarsko neodstupanje od vlastite vanjske politike, kao i dobivena političko-vojna zaštita od strane Turske ali i gospodarska i politička potpora od strane Irana, kao i protivljenje službenog Bruxellessa „trampizaciji Bliskog istoka“, dovele su do svojevrsne pat-pozicije, u kojoj Rijad sada ne zna što dalje činiti. Vojna akcija, koja se u začetku izbijanja krize činila kao vrlo vjerojatna opcija, sada se gotovo i ne razmatra, a pragmatični američki predsjednik Trump, koji je i pokrenuo čitav proces u koji se Rijad vrlo brzo „upecao“, sada također pilatovski od svega „pere ruke“ i nudi osobno posredništvo u razrješenju novonastale krize, koja bi u slučaju radikalizacije i ekspanzije mogla prouzročiti nesagledive posljedice, prije svega po jedinstvo arapskog i šireg muslimanskog svijeta.

Top of Form
Bottom of Form

Komentari

komentar
0 komentara

loading...

You may also like