Razgovori s Kijevom i “provokacija” u Buči: O čemu su razgovarali Putin i Lukašenko

Ruska vojna operacija u Ukrajini odvija se prema planu i nastavit će se dok se ne ostvare svi njezini početni ciljevi, rekao je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin prilikom dolaska u svemirsku luku Vostočni zajedno s bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom.

Međutim, prema njegovim riječima, razgovori s Kijevom ponovno su udarili u zid jer se ukrajinska strana odmaknula od dogovora postignutih na sastanku u Istanbulu krajem ožujka.

Čelnici Rusije i Bjelorusije u Vostočniju su se susreli s predstavnicima raketne i svemirske industrije, održali trosatne razgovore i zajedničku konferenciju za novinare.

Ruska novinska agencija TASS prikupila je ključne izjave date tijekom posjeta.

O specijalnoj operaciji

Ruska operacija odvija se prema planu i završit će se kada se ostvare svi njezini početni ciljevi, rekao je Putin. Prema njegovim riječima, ubrzanje operacije može dovesti do gubitaka. Zbog toga će Moskva djelovati “odmjerenim tempom, prema planu, prema planu koji je prvotno predložio Glavni stožer”.
Predsjednik je ponovio da je glavni cilj Rusije pružanje pomoći stanovnicima Donbasa, a “akcije u pojedinim regijama Ukrajine” vezane su samo za nužnost imobilizacije ukrajinskih snaga, uništavanje vojne infrastrukture i stvaranje uvjeta za aktivnu borbu u Donbasu.

O pregovorima s Kijevom

Razgovore s Ukrajinom komplicira činjenica da je Kijev odstupio od sporazuma postignutih u Istanbulu krajem ožujka (tada je, primjerice, Rusija odlučila smanjiti svoje vojne aktivnosti u smjeru Kijeva i Černnjihiva), rekao je Putin. Precizirao je da još ne zna sve detalje, budući da je u ponedjeljak dobio izvješće o promjeni ukrajinskog stava.

Ruski čelnik također je izrazio zahvalnost Bjelorusiji “na dobroj organizaciji nekoliko rundi pregovora na njenom teritoriju” i istaknuo da je “bjelorusko mjesto vrlo pogodno i za daljnje kontakte.” “Početak izravnog dijaloga s ukrajinskom stranom na mnogo načina postao je moguć zahvaljujući osobnom trudu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka”, naglasio je Putin.

O neizbježnosti operacije

Putin je događaje u Ukrajini nazvao tragedijom, ali je naglasio da je sukob s kijevskim režimom neizbježan. “Jednostavno nije bilo izbora, bilo je samo pitanje vremena kada će to početi. To je to.”
Prema Lukašenku, da je Rusija “samo malo zakasnila” s pokretanjem vojne operacije u Ukrajini, sama bi bila napadnuta.

O situaciji u Buči

Situacija u ukrajinskoj Buči podsjetila je Putina na provokacije u Siriji kako bi se Damask optužio za korištenje kemijskog oružja. “Onda se ispostavilo da je to bila operacija lažne zastave. U Buči također postoji operacija lažne zastave samo tako.”

Lukašenko je događaje u Buči nazvao “psihološkom operacijom koju su proveli Britanci” kako bi uveli nove sankcije Rusiji. Putinu je dao dokumente vezane za te događaje.

O zapadnim sankcijama

Zapadni “blitzkrieg sankcija” protiv Rusije je propao, naglasio je Putin. “Rusko gospodarstvo i financijski sustav prilično su solidni.” Ustvrdio je da će se rusko gospodarstvo prilagoditi novim uvjetima dok se istovremeno nada da će na Zapadu prevladati zdrav razum.

Prema Lukašenku, ograničenja neće natjerati Moskvu i Minsk da promijene svoju politiku. “Nikakve nas sankcije ne mogu nagnuti ili izbaciti iz kolosijeka.” Putin je napomenuo da Zapad ne razumije da “u teškim uvjetima narod Rusije, ruski narod, uvijek stoji zajedno.”

Oba predsjednika također su ustvrdila da Zapad neće uspjeti izolirati Rusiju. Ruski je čelnik istaknuo da je “u današnjem svijetu potpuno nemoguće bilo koga potpuno izolirati”, dok se Rusija neće izolirati od ostatka svijeta.

O antiruskoj kampanji

“Proturuska histerija” u zapadnim zemljama “daje se na znanje, ali vrijeme će sve riješiti”, ustvrdio je Putin. Poskupljenja goriva i prehrambenih proizvoda, rastuća inflacija utjecat će na “unutarnje političke procese”, objasnio je.

No, ruski se predsjednik složio s mišljenjem da je Washington spreman na sukob s Moskvom “do posljednjeg Ukrajinca.” Prema njegovim riječima, u suvremenom svijetu jedna država ne može sačuvati svoju dominaciju, a unipolarni svijet koji je nastao nakon pada Sovjetskog Saveza počinje se raspadati.

O suradnji s Bjelorusijom

Rusko-bjeloruska suradnja uspješno se razvija te bi u uvjetima “sveobuhvatnog sankcijskog rata” Moskva i Minsk trebali još više ojačati svoju integraciju, naglasio je Putin. Precizirao je da su strane za više od 30% već provele integracijske planove zacrtane do kraja 2023. godine.

Rusija za Bjelorusiju čuva “najpovoljnije cijene nafte i plina” plaćene u ruskim rubljima. Prema Lukašenku, Minsk je prilično zadovoljan ovim načinom plaćanja. “Znate, sve što proizvedemo možemo prodati ovdje. To znači da smo u redu s ruskom rubljom.”

Putin je istaknuo da je Moskva uvijek tretirala Bjeloruse kao braću, ne smatrajući ih “mlađom” braćom i sestrama.” Lukašenko je objasnio da ruski čelnik nikada nije koristio izraz “mlađa braća”. “To je moja terminologija”, zaključio je.

 

 

Komentari

komentar

You may also like