Razina CO2 u atmosferi je 50% veća od one u razdoblju prije industrije

Razina atmosferskog CO2 dosegla je novu rekordnu točku. Prosjek u svibnju 2021. je 417 ppm i to je 50% više od 280 ppm koliko je CO2 bilo u godinama prije industrijske revolucije, prenosi National Observer.

Razinu je izmjerila agencija NOAA u svom meteorološkom centru Mauna Loa na havajskom vulkanu na skoro 3400 metara nadmorske visine. Razina CO2 svake godine raste, pa je tako i ove godine dosegnut rekord od kada se u ovom centru mjeri CO2, a to je zadnje 63 godine.

Čak ni ovogodišnji zastoj industrije i transporta uzrokovan pandemijom nije značajnije spriječio neodržive navike čovječanstva. CO2, uz druge stakleničke plinove čuva toplinu Sunca na Zemlji, pa je dugoročni trend zagrijavanje globalnog prosjeka temperature.

Zemlja je i prije bila mnogo toplija nego sada, a razina CO2 je bila i nekoliko puta veća nego sada. Ipak, razlika je što takvi procesi promjene traju nekoliko desetaka ili stotina tisuća godina, a ne nekoliko desetaka godina, pa je i mogućnost prilagodbe života na planetu ipak veća.

“Ovako nagli porast CO2 vrlo je neuobičajen. Na primjer: kada je Zemlja zadnji puta izlazila iz ledenog doba, razina CO2 je porasla za 80 ppm i to je trajalo 6000 godina. Mi bilježimo isti porast u razdoblju od samo 42 godine.”- rekao je Pieter Tans, klimatolog Nacionalnog ureda za oceane i atmosferu (NOAA).

“Dosegli smo još jednu prekretnicu i to ne u dobrom smislu. Ako želimo izbjeći najgore posljedice klimatskih promjena moramo naglo i drastično reducirati emisiju CO2”- rekla je klimatologinja Natalie Mahowald.





“Dolazimo do točke gdje je gotovo neizbježno prekoračenje granice dogovorene Pariškim sporazumom i ulazak u opasno područje”- kazao je klimatolog Michael Oppenheimer sa sveučilišta Princeton.

Prema izvješću UN-ovog IPCC, čak 87% CO2 emisije od strane ljudi dolazi od sagorijevanja nafte, plina i drugih fosilnih goriva. Većina električne energije također se i dalje dobiva iz termoelektrana koje koriste fosilna goriva. Daleko najveći “proizvođač” CO2 je Kina, a slijede je SAD.

 





Komentari

komentar

You may also like