Razmjena topničke vatre između sirijske i turske vojske

Sirijska i turska vojska razmijenile su teške topničke napade 27. prosinca na sjeveru Sirije, u regiji Aleppo, objavio je medij Al-Masdar News, pozivajući se na lokalne vojne izvore.

Turska je nedavno ojačala svoja nadzorne točke na jugu regije Idlib nakon što je napustila niz svojih privremenih vojnih baza u sjevernom dijelu istoimene zone deeskalacije. Međutim, napetost je i dalje ostala velika. Ovome se trebaju pridodati i borbe između turske vojske i njezinih saveznika iz redova islamističkih organizacija s jedne strane, i postrojbi arapsko-kurdskog saveza “Sirijske demokratske snage” (SDF – vodeću ulogu u njegovom sastavu imaju kurdske postrojbe Narodne samoobrane YPG, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom i produženom rukom zabranjene Kurdske Radničke Stranke) – s druge strane.

Čelnici SDF-a nedavno su postigli dogovor s Rusijom i vladom u Damasku o uspostavi tri promatračka mjesta u blizini strateški važnog grada Ain Issa, regija Raqqa, kako bi se spriječili daljnji napadi Turske. Grad je pod nadzorom kurdskih snaga. Prema izvješćima arapskih medija, rusko vojno zapovjedništvo u Siriji prethodno je zatražilo od vodstva SDF-a da dopusti sirijskim snagama nadzor nad sigurnosnim zonama u Ain Issi na isti način kao što je to do sada bilo u najvećem kurdskom gradu na sjeveru Sirije – Qamishliju (regija Hasake).

 

 

Komentari

komentar





You may also like