Reakcija Irana na njemačko proglašenje “Hezbollaha” terorističkom organizacijom

Paralelno s novim jačanjem utjecaja proiranske libanonske šijtske organizacije Hezbollah (“Božja stranka”) u Libanonu nakon prošlogodišnjih dugotrajnih političkih i socijalnih previranja u toj osiromašenoj bliskoistočnoj zemlji na istočnoj obali Sredozemnog mora, po Hezbollah dolaze i nove neprilike. Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova preksinoć je tu organizaciju stavilo na spisak terorističkih organizacija i zabranilo njezino djelovanje na njemačkom teritoriju, pričemu podsjećamo kako je Berlin prethodno pravio razliku izmađu političkog i vojnog krila Hezbollaha. Ovdje treba naglasiti i kako Europska unija vojno krilo (naslovna slika) Hezbollaha smatra terorističkim, ali ne i njegovo političko krilo. Očito je kako je u Berlinu prevladao britanski stav prema tom pitanju s obzirom da London od veljače ove godine čitavi Hezbollah tretira kao terorističku organizaciju. Njemačka zabrana temelji se na odluci Bundestaga iz prosinca 2019. godine, koju su podržali zastupnici vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije i liberali, dok su tri stranke – Zeleni, Ljevica i Alternativa za Njemačku bile suzdržane.

Njemačka policija u četvrtak je provela racije na čitavom teritoriju zemlje i uhitila osumnjičene aktiviste Hezbollaha, kojih, kako se pretpostavlja, u toj državi ima oko 1050, među kojima i članova njezinog ekstremističkog krila.

Slika: šeik Hassan Nasrallah, vođa Hezbollaha

Ovu odluku SR Njemačke očekivano je pozdravio Izrael, izrazivši Berlinu ‘duboku zahvalnost’ uz nadu kako će njemački primjer slijediti i ostale članice Europske unije.

Na tu njemačku odluku reagiralo je iransko Ministarstvo vanjskih poslova, čiji je glasnogovornik Abbas Musavi istu „odlučno osudio“, upozorivši Berlin na „negativne posljedice“ takvog  poteza, koji „služi ciljevima SAD-a i cionističkog režima“. Iransko MVP navodi kako će ova njemačka odluka otežati međunarodnu borbu sa stvarnim terorističkim snagama.Ta je odluka Berlina, navodi se dalje, „donijeta uz potpuno neuvažavanje libanonske vlade i naroda, s obzirom kako je Hezbollah službeni i zakoniti dio vlade i parlamenta te zemlje, i uvijek je bio utjecajna stranka u areni izgradnje političke stabilnosti u toj zemlji“. Službeni Teheran podsjeća kako Hezbollah ima široku potporu u Libanonu ali i diljem Bliskog istoka, i da je upravo on „igrao i još uvijek igra ključnu ulogu u borbi protiv terorističke organizacije „Islamska država“. Zato će njemačka vlada morati snositi odgovornost za negativne posljedice svog poteza“, zaključilo je iransko Ministarstvo vanjskih poslova.





Podsjećamo: SAD su Hezbollah proglasile terorističkom organizacijom1997.g., a pojedine arapske monarhije na čelu sa Saudijskom Arabijom to su učinile 2016. godine.

 

Komentari

komentar





You may also like