Reakcija medija: „Putin vrti Zapad oko prsta“

Proteklih dana američki mediji, analizirajući odnose Zapada i Rusije u sklopu pregovaračkih procesa koji su posljednjih dana održavani kroz različite formate, sve češće ukazuju na slabe strane Zapada, odnosno na ruskog predsjednika Putina kao svojevrsnog pobjednika u ovoj “igri”, iako, formalno, pregovori u pravom smislu još nisu niti započeli, već ih se više može nazvati „upoznavanjem“ druge strane sa svojim, već davno poznatim stavovima. Netko bi rekao da se vodi i dijalog radi dijaloga iako to sigurno nije tako.

Tako u prekjučer objavljenom članku The Wall Street Journal-a autor Walter Mead napominje kako nitko ne zna jesu li izvještaji da će Putin navodno napasti Ukrajinu istiniti, ali da “postaje sve jasnije da podijeljeni i zbunjeni zapadni savez ne zna kako odgovoriti na izazov strane Rusije. Za zapadne diplomate kaže da su zbunjeni, „izgubljeni u narcisoidnoj izmaglici pompoznosti i da su „zanemarili rusko vodstvo tijekom proteklog desetljeća“.

„S druge strane Vladimir Putin je svoje vrijeme iskoristio na drugačiji način, obnavljajući Sovjetski Savez pod nosom bespomoćnog, zbunjenog i zaokupljenog Zapad”, ističe Mead.

Kritizira europljane za koje kaže kako su bili uvjereni da se „stara pravila politike moći ne mogu primjenjivati u našem prosvijećenom post-povijesnom dobu“, već da su radije pričali o mekoj moći, „što ih je samo ostavilo po strani u ključnim američko-ruskim pregovorima o Ukrajini“.

Ali dotakao se i Bidenove administracije, navodeći kako ona u inozemstvu plasira tezu da se ‘Amerika vratila’, u smislu izgradnje reda, „dok kod kuće tvrdi da je demokracija na rubu“ i da su europske sumnje u američku predanost i zdrav razum jače nego ikad. Ukorijenjen je njemački pacifizam, tu je i Brexit i ovisnost Europe o ruskim energentima, objašnjava svoje stavove autor teksta.

U članku se navode Putinovi uspješni koraci koji utječu na svjetsku politiku i nabraja povrat kontrole nad Južnim Kavkazom „zaustavivši azerbajdžansko-armenski rat pod vlastitim uvjetima”, na zadržavanje bjeloruskog predsjednika Lukašenka na vlasti, nedavnu intervenciju u Kazahstanu s ciljem suzbijanja nereda.
“ Od 15 bivših republika Sovjetskog Saveza, samo se pet (tri baltičke države, Moldavija i Ukrajina) “drže podalje” (od Rusije, op.GN.)

Autor teksta zaključuje da “dok zapadni čelnici ne izađu iz magle post-povijesnih iluzija i ne obnove izgubljenu umjetnost učinkovite vanjske politike, Putin će nastaviti napredovati”. Kaže da “Putin ima Zapad omotan oko prsta”.

Komentari

komentar

You may also like