Reakcije iz Europe na uništavanje brane u Ukrajini

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je zatražilo hitno zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a zbog “ruskog terorističkog napada” na branu Kahovka na jugu zemlje koji europski političari osuđuju i pozivaju da se Rusija sankcionira, prenosi Reuters.

Ministarstvo je u priopćenju pozvalo i na sastanak vijeća UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju i zatražilo nove međunarodne sankcije protiv Rusije, posebice raketnog i nuklearnog sektora.

Uništenje brane na Dnjepru u utorak je osudila i Europska unija, nazvavši to “barbarskom agresijom” Rusije protiv Ukrajine. “Ovo je novi znak eskalacije, dovođenje užasne i barbarske prirode ruske agresije protiv Ukrajine na novu razinu bez presedana”, rekao je glasnogovornik Europske komisije Peter Stano.

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg na Twitteru je napisao kako uništenje te brane prijeti životima tisuća civila te uzrokuje tešku ekološku štetu. “Ovo je  nečuven čin koji ponovno pokazuje brutalnost ruskog rata u Ukrajini”, naglasio je.

Hrvatski premijer Andrej Plenković na istoj je društvenoj mreži napisao kako je šokiran “užasavajućim uništenjem” brane, prozvavši ga “ekocidom” i “terorističkim činom” protiv civilne populacije, što odgovara ratnom zločinu. Plenković je napisao kako to ne smije proći nekažnjeno te kako “više nego ikada stojimo uz Ukrajinu”.

Njemački kancelar Olaf Scholz objavio je kako Njemačka zabrinuto prati situaciju, s naglaskom na nuklearnu elektranu Zaporižja koja se koristi vodom iz Dnjepra za održavanje sustava. Scholz je kazao kako Rusija sve više napada civilne mete, što pokazuje “novu dimenziju” njenih ratnih taktika.





Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly rekao je da je namjerno napadanje civilne infrastrukture “ratni zločin”. “Uništenje brane Kahovka je gnjusan čin. Namjerno napadanje isključivo civilne infrastrukture je ratni zločin”, napisao je na Twitteru. 

Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky usporedio je uništenje brane s upotrebom oružja masovnog uništenja, također pozvavši na kažnjavanje „takve brutalnosti“.

Kijev i Moskva se međusobno optužuju za uništenje brane koje je dovelo do poplavljivanja područja oko grada Hersona i šire. Lokalne vlasti prenose kako je trenutno u “kritičnoj zoni” oko 16 tisuća ljudi, a ukrajinska vlada upozorava i na ekološku katastrofu.





Komentari

komentar

You may also like