Reakcije iz NATO-a i američkog državnog vrha na rusko-turski sporazum

U četvrtak i petak, 24. i 25. listopada, ministri obrane zemalja članica NATO saveza razgovarat će o stanju na sjevero-istoku Sirije. Kako je danas izjavio glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, još je uvijek prerano ocjnjivati sporazum između Rusije i Turske, jučer postignut u Sočiju. Pritom je kazao kako NATO smatra da je upravo sporazum između SAD-a i Turske doveo značajnog smanjenja nasilja u toj regiji.

A nekoliko sati nakon objave sinoćnje vijesti o postignutom rusko-turskom sporazumu, tursko Ministarstvo obrane izjavilo je kako je dobilo službeni dokument od strane Sjedinjenih Država, prema kojemu se kurdske postrojbe „Sirijske demokratske snage“ (SDF) u potpunosti povlače iz sigurnosne zone na sjevero-istoku Sirije. To isto je u utorak potvrdio i zapovjednik tih kurdskih snaga Mazloum Kobane.

Istodobno iz samoga Washingtona pristižu proturječne ocjene rusko-turskog sporazuma iz Sočija. Potpredsjednik SAD-a Mike Pence izražava potporu uspostavi sigurnosne zone. „Mi upotpunosti međunarodnoj zajednici možemo dati mogućnost za uspostavu sigurnosne zone između Turske i kurdskog stanovništva u Siriji, koja će osigurati mir i sigurnost“, izjavio je Pence.

S druge strane posebni predstavnik američkog predsjednika za Siriju James Jeffrey izjavio je kako ima određene sumnje na sporazum iz Sočija i postavlja pitanje, mogu li Rusi nagovoriti kurdske snage YPG na napuštanje teritorija koje obuhvaća zona sigurnosti? On je za taj sporazum na saslušanju u američkom Kongresu izjavio kako je „pun rupa“ i da je sve što on zna to, da on „smeta Turcima krenuti dalje, a hoće li Rusi jednom krenuti u ispunjavanje svoje obveze o izvlačenju YPG iz tih zona“ Jeffrey ne zna.

Podsjećamo: Turska je danas objavila obustavu daljnje provedbe svoje vojne operacije “Izvor mira” na sjevero-istoku Sirije.

Svjetski mediji o jučerašnjem rusko-turskom sporazumu o Siriji





 

Komentari

komentar





You may also like