Reakcije iz svijeta na novu izraelsku vladu

Čelnici većih zemalja reagirali su, uglavnom afirmativno, na novu izraelsku vladu.

Američki predsjednik Joe Biden kazao je u objavi Bijele kuće: “Radujem se suradnji s premijerom Bennettom kako bi ojačali sve aspekte bliskog i dugotrajnog odnosa između naše dvije države. Izrael nema boljeg prijatelja od SAD-a. Naša zemlja ostaje nepoljuljana u podršci izraelskoj sigurnosti. Moj ured je potpuno posvećen suradnji s novom izraelskom vladom oko pitanja sigurnosti, stabilnosti i mira za Izraelce, Palestince i sve ljude u široj regiji.”

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako Njemačka i Izrael njeguju “posebno prijateljstvo” te da se raduje jačanju suradnje s novom vladom, prenosi DW

Premijer UK, Boris Johnson izrazio je gotovo istu želju kao Biden i Merkel, a jedina razlika je spominjanje Covid-19. Naime, napisao je kako će obje zemlje biti jače nakon pobjede nad pandemijom.

Ovakve želje su donekle očekivane od strane Zapada. Sada ćemo navesti zanimljivije reakcije.

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmoud Abbas, koji s Izraelom ima toplo-hladne odnose tvrdi: “Ovo je stvar unutarnje politike Izraela. Naša pozicija je uvijek bila jasna: želimo palestinsku državu utemeljenu na granicama iz 1967. s Jeruzalemom kako glavnim gradom.”

Glasnogovornik Hamasa bio je, očekivano, puno oštriji: “Nebitno koji je oblik vlade Izraela, to neće promijeniti način na koji gledamo ovaj cionistički entitet. Riječ je o okupacijskoj i kolonijalnoj tvorevini i mi ćemo silom vratiti naša prava.”, piše Al Jazeera.

Službeni Teheran ne očekuje da će nova vlada promijeniti vanjsku politiku.

Komentari

komentar

You may also like