Reakcije međunarodne zajednice na mirovne pregovore u Istanbulu

Sastanci novog kruga mirovnih pregovora održanih u najvećem turskom gradu Istanbulu najavljeni za utorak i srijedu ipak su završeni s jučerašnjim danom tj. danas neće biti susreta predstavnika Rusije i Ukrajine, javlja ruska agencija Tass.

Jučer održani razgovori dviju strana u Istanbulu bili su konstruktivni, izjavio je novinarima šef ruskog izaslanstva, pomoćnik predsjednika Vladimir Medinski.

Dodao je da je Moskva napravila dva deeskalirajuća koraka. Prvim nude susret predsjednika Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog istodobno s pokretanjem mirovnog sporazuma od strane njihovih ministarstava vanjskih poslova tj. ranije nego je planirano. U drugom koraku, ruske bi snage uvelike smanjile svoje aktivnosti oko Kijeva i Černigova, prenosi Tass.

Što se tiče ukrajinskih pismenih prijedloga, rekao je Medinski za Tass, oni uključuju zabranu proizvodnje i raspoređivanja oružja za masovno uništenje, kao i odricanje od raspoređivanja stranih vojnih baza u Ukrajini. Kasnije je rekao novinarima da stav Kijeva također podrazumijeva odbijanje da se vojnom silom vrati Krim i Sevastopolj Ukrajini.

Alexander Chaly, član kijevske delegacije, rekao je da je Ukrajina pristala usvojiti neutralni i nenuklearni status ako joj se daju sigurnosna jamstva, koja bi “sadržajem i oblikom trebala biti slična članku 5” Sjevernoatlantskog ugovora (NATO-a). Prema njegovim riječima, jamstva bi trebala predvidjeti vojnu pomoć i uspostavu područja zabrane letova kako bi se došlo do diplomatskog rješenja.

U isto vrijeme, skeptični saveznici u NATO-u procjenjuju označava li rusko obećanje o smanjenju vojnih aktivnosti u Ukrajini prekretnicu u sukobu ili jednostavno taktičku promjenu jer se još uvijek izvještava o napadima u blizini Kijeva, prenosi Bloomberg.





“Vrata diplomacije uvijek će biti otvorena, ali mislim da ne možete vjerovati onome što izlazi iz usta Putinove ratne mašinerije”, rekao je zamjenik premijera Ujedinjenog Kraljevstva Dominic Raab za Sky News. “Konačno ih treba testirati na njihovim djelima i moraju se povući iz Ukrajine, a ne samo promijeniti položaje”, rekao je Raab za Times Radio. “Ali mislim da imamo vrlo skeptičan pogled na sve što dolazi iz Moskve”, ustvrdio je.

Američko Ministarstvo obrane u utorak je objavilo kako vjeruje da je obećanje Rusije da će znatno smanjiti intenzitet borbi na sjeveru Ukrajine samo taktički manevar, te je upozorilo na mogućnost novih napada u drugim dijelovima zemlje, javlja Bloomberg.
Nitko se ne smije zavaravati ruskom izjavom, kazao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Ukrajinci nisu naivni ljudi, kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak kasno navečer u reakciji na rusku najavu smanjenja vojnih aktivnosti. “Ukrajinci su već naučili tijekom ova 34 dana invazije, i tijekom proteklih osam godina rata u Donbasu, da je jedino u što mogu vjerovati konkretan rezultat”, zaključio je Zelenski.





Vrijedi naglasiti kako je Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sletio u Kinu u svom posjetu nakon invazije. Peking se borio za dosljedan odgovor na rat, podržavajući obrazloženje Vladimira Putina za invaziju, ali izražavajući zabrinutost zbog civilnih žrtava i zalažući se za pregovore o završetku borbi, prenosi Bloomberg.

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like