Reakcije na moguću kupnju udjela „Rosnjefta“ od strane kineske energetske korporacije

Ubrzana promjena globalnih geopolitičkih odnosa sve se više prebacuje i na globalno poslovno tržište. Tako je jedna od najzanimljivijih vijesti iz sfere biznisa i financija danas objavljena od strane Reutersa.

Prema informacijama te britanske agencije, dionice ruskog naftnog giganta „Rosnjefta“ skočile su za 2% nakon objave o mogućoj kupnji udjela te tvrtke od strane kineskog energetskog diva China Energy Company Limited (CEFC). Za sada nije jasno na koji način će se provesti investiranje: kroz kupnju novih dionica ili onih stavljenih u prodaju još ranije.

Prije svega, radi se o širokoj suradnji, između ostalog i kroz kineske kupovine udjela u burzovnom biznisu „Rosnjefta“. Prema informacijama na službenoj web stranici CEFC-a, posao podrazumjeva suradnju u svim sferama: od istraživanja nalazišta nafte i plina do financijskih usluga.

Još početkom ljeta bila je formirana radna grupa za razmatranje suradnje dviju tvrtki u sferi proizvodnje i prodaje ugljikovodika, rečeno je iz vrha ruske tvrtke. Ta odluka donešena je od strane čelnika tvrtke Igora Sechina i predstavnika vijeća direktora kineske korporacije Ye Jianminga.
Igor Sechin je izjavio: „Rosnjeft“ namjerava razvijati suradnju s kineskim partnerima u proizvodnji i preradi nafte, prijevozu i skladištenju energenata, trgovini naftom i njezinim derivatima, a također i u financijskoj sferi.“

Ovaj poslovni potez ne treba čuditi ukoliko se prisjetimo kako je u svibnju ove godine, prigodom posjeta Pekingu, na forumu „Jedan pojas-jedan put“ ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio kako se Rusija ne boji Kine kao konkurenta u globalnoj ekonomiji i da je zainteresirana za suradnju s tom državom.
U srpnju su dvije tvrtke odlučile razaditi mogućnost osnivanja zajedničkog investicijskog fonda na teritoriju Ruske Federacije.

Sporazumi će omogućiti kineskoj korporaciji djelomično sudjelovanje u burzovnom poslovanju „Rosnjefta“ koje se odnosi na gotovo 3 tisuće benzinskih crpki, više od 150 naftnih skladišta i više od tisuću cisterni.

Reuters smatra, kako bi pristup energetskim rezervama i prerađivačkim kapacitetima „Rosnjefta“ pomoglo nastojanjima CEFC-a da postane najveći svjetski traider i iza sebe ostavi konkurenciju i takve igrače, poput Glencora, kontroverzne korporacije sa sjedištem u Švicarskoj, za koju većina običnilh ljudi nikada nije čula, a navodno nadzire svjetske cijene sirovina i hrane.

 

 

 

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like