Reakcije na pokušaj atentata dronom na iračkog premijera

Američki predsjednik Joe Biden jučer je oštro osudio napad na rezidenciju iračkog premijera Mustafe al-Kazimija.

“Oštro osuđujem teroristički napad usmjeren na rezidenciju iračkog premijera al-Kazimija. Osjećam olakšanje što premijer nije ozlijeđen i pohvaljujem vodstvo koje je pokazalo smirenost, suzdržanost i dijalog kako bi zaštitio institucije države i ojačala demokraciju koju Iračani tako snažno zaslužuju”, rekao je Biden u pisanoj izjavi koju prenosi Reuters. Dodao je kako je svom timu za nacionalnu sigurnost dao instrukcije da iračkim vlastima ponudi odgovarajuću pomoć u istrazi. Američki državni tajnik Antony Blinken je u međuvremenu na Twitteru rekao da je razgovarao s al-Kazimijem.

“Razgovarao sam danas s premijerom al-Kazimijem kako bismo ponovno potvrdili naše partnerstvo i razgovarali o tome kako Sjedinjene Države mogu podržati Irak dok istražuje napad na premijera te na suverenitet i stabilnost Iraka”, rekao je.

Napad su osudili i britanski premijer Boris Johnson, kao i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Irački premijer preživio je pokušaj atentata u subotu navečer nakon što su naoružane bespilotne letjelice gađale njegovu rezidenciju u Bagdadu. Dvojica iračkih dužnosnika izjavila su da je sedam al-Kazimijevih zaštitara ozlijeđeno u napadu, ali sam premijer nije ozlijeđen.

Prema Kazimijevoj službi “propali pokušaj ubojstva” je izveden dronom-bombom na njegovu rezidenciju dok se on tamo nalazio. Na vlasti od svibnja 2020., Mustafa al-Kazimi je odmah na Twitteru tražio da “svi ostanu mirni i suzdržani za dobrobit Iraka”. “Moja rezidencija je bila na meti kukavičkog napada”, izjavio je u video snimci.





Al-Kazimi je danas kazao kako vlasti u zemlji znaju imena onih koji su izveli napad na njega u nedjelju rano ujutru i obećao da će oni biti uhićeni u bliskoj budućnosti. “Progonit ćemo one koji su počinili jučerašnji zločin. Dobro ih poznajemo i razotkriti ćemo ih”, navodi se u priopćenju iz ureda premijera. “Ima onih koji pokušavaju narušiti sigurnost Iraka i žele da to bude država bandi, ali mi to nećemo dopustiti.” Al-Kadhimi je rekao da se određene snage u Iraku protive demokratskim promjenama i borbi protiv korupcije. Naglasio je: “Spriječili smo da Irak sklizne u regionalni rat i uspjeli odvesti zemlju na sigurno. Borili smo se protiv korupcije i nećemo prestati progoniti korumpirane. Oni neće pobjeći pravdi.”

Raketni napadi su i prije redovito su ciljali iračke baze kao i utvrđenu Zelenu zonu u Bagdadu, gdje se nalazi američko veleposlanstvo, a napadi su krenuli od američkog atentata dronom na visokog iranskog generala Qassema Soleimanija prošlog siječnja.

Komentari

komentar





You may also like