Reakcije na samit: Brutalni napadi na Trumpa od strane američkih političara. Traži se i vojni puč!

Da ne bi bilo zabune, ovo ipak nisu stavovi ukupnog američkog političkog establišmenta, a kamo li tamošnje javnosti, koja bi eto, morala ustati protiv Trumpa „izdajnika“. Mnogi Amerikanci od srca su se nasmijali na medijsku protu-Trumpovu histeriju, poput čiste ludosti senatora Lindseya Grahama, koji zahtjeva obveznu provjeru  nogometne lopte koju je Putin jučer kao poklon dao Trumpu, zbog moguće špijunske aparature u njoj.

Američko-ruski samit na vrhu, održan jučer u finskoj prijestolnici Helsinkiju, već je nakon svoje prve najave bio izložen oštrim kritikama američkih liberalnih medija i političara iz Demokratske stranke, ali i uvjerenih „rusofoba“ iz redova Republikanske stranke, poput senatora Johna McCaina.

Međutim, ipak je bilo teško očekivati ovoliku količinu mržnje i napada na američkog predsjednika Donalda Trumpa, iskazanu nakon njegovog susreta s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom i sastanka visokih delagecija dviju država usmjerenih prema uspostavi normalizacije odnosa između dviju nuklearnih velesila i stabilizaciji stanja u svijetu.

Pojedini predstavnici američkog političkog establišmenta gotovo da pozivaju na vojni puč i smjenu „izdajnika Trumpa“.

Tako, primjerice, kongresmen Steve Cohen na svom tvitu doslovno piše slijedeće: „Gdje su naši vojnici? Zapovjednik se nalazi u rukama neprijatelja!“

Bivši direktor CIA-e John O. Brennan piše slijedeće: „Novinska konferencija Donalda Trumpa u Helsinkiju je čak i više nego „ozbiljni krimen“. Radilo se o pravoj izdaji domovine. Trumpovi komentari nisu bili samo debilni. On se u potpunosti nalazio u Putinovom džepu. Republikanski patrioti, gdje ste?“





Američki senator John McCain bio je vrlo strog, kada je u svom komentaru za CNBC izjavio, kako je samit u Helsinkiju bio „tragična pogreška“ i da se Trump žalosno „ponizio pred tiraninom“, naravno, pri tom pod „tiraninom“ misleći na Putina.

Predsjednik Predstavničkog doma američkog kongresa Paul Ryan službeno je osudio Donalda Trumpa riječima: „Predsjednik mora shvatiti kako Rusija nije naš saveznik. Ne postoji moralna ravnoteža između SAD-a i Rusije, koja je neprijateljska prema našim temeljnim vrijednostima i idealima. SAD se moraju koncentrirati na to da Rusija … zaustavi zlobne napade na demokraciju.“

Britanski BBC nije zaostajao za američkim liberalima i navodi kako je Trump, ni manje ni više nego „stao na stranu Putina protiv FBI-a“.





Međutim, da ne bi bilo zabune, ovo ipak nisu stavovi ukupnog američkog političkog establišmenta, a kamo li tamošnje javnosti, koja bi eto, morala ustati protiv Trumpa „izdajnika“. Mnogi Amerikanci od srca su se nasmijali na medijsku protu-Trumpovu histeriju, poput čiste ludosti senatora Lindseya Grahama, koji zahtjeva obveznu provjeru  nogometne lopte koju je Putin jučer kao poklon dao Trumpu, zbog moguće špijunske aparature u njoj.

Veliki broj Amerikanaca danas smatra kako je mir s Rusijom puno bolji nego rat s njom, kojeg gotovo otvoreno prizivaju suradnici Hillary Clinton nakon njenog poraza u izborima 2016.g. Takvu poziciju komentirao je na svom tvitu jedan od Trumpovih medijskih suradnika u predizbornoj kampanji Jack Posebiec, kazavši slijedeće: „Podignite ruke vi, koji ne želite početak rata s drugom nuklearnom državom  zato što je šifra na pošti Johna Podestija (šefa kampanje Hillary Clinton, kojeg su navodno napali ruski hakeri) bila riječ „šifra“.

Zanimljiv je bio i telefonsko uključenje u emisiju televizije C-Span od strane izvjesne stanovnice savezne države Kentucky, koja je, potpuno ozbiljno, izjavila kako bi „željela zahvaliti Rusima na miješanju u izbore, ne dopustivši Hillary Clinton da postane predsjednica“.

Zanimljivo je i slijedeće medijsko zapažanje prema kojem se može reći kako je Vladimir Putin doslovno „srušio američki informacijski prostor“ i da se, vrlo vjerojatno, dio Amerikanaca, poglavito republikanaca, nakon samita prema Rusiji i njezinom lideru počeo odnositi s više simpatija. Na medijskoj konferenciji nakon pregovora, Vladimir Putin je upozorio  na Georgea Sorosa, koji se miješao u izbore po čitavom svijetu, a također je govorio i o financiranju izborne kampanje Hillary Clinton pomoću „prljavog novca“ Billa Browdera. Obje teme izazvale su buru u republikanskim redovima  koji se u negativnom kontekstu prisjećaju „sinbioze“ Sorosa i Clinton, a savkog tko ih na to podsjeća smatraju potencijalnim partnerom s kojim se može i mora razgovarati.

Majstori političkog realizma – Putin i Trump – relativno se lako mogu dogovoriti o većini ključnih problema. Kako vidimo i iz ovog članka, po Trumpa je od dogovora s Putinom puno veći problem primiriti frustracije njegovih političkih oponenata unutar SAD-a. Međutim, kada se majstori političkog pragmatizma dogovaraju, znači i da će „oružje šutjeti“, što je korisno za čitavi svijet.  A upravo je to veliki plus, koji Trumpu u očima američke javnosti otvara dovoljno širok put prema pobijedi na izborima za američki Kongres u studenom ove godine, što je za njega, politički gledano, od životne važnosti. Zato je samit u Helsinkiju toliko i napadan unutar SAD-a, pri čemu je ruska „ugroza“ samo idealna platforma za napade na predsjednika Trumpa. Ali ta platforma sve više postaje porozna i stoji na sve klimavijim nogama.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like