Reakcije na skandalozne prijetnje Rusiji atomskom bombom od strane njemačke ministrice obrane

Zastupnici Bundestaga osudili su agresivnu izjavu njemačke ministrice obrane Annegret Kramp-Karrenbauer u odnosu na Rusiju, izrečenu u intervjuu radiju Deutschlandfunk, koji je šokirao njemačku političku elitu ali i ne samo nju.

Naime, ministrica obrane SR Njemačke izjavila je ni manje ni više nego da je odlučna nastaviti „doktrinu zadržavanja“ Rusije te da smo “spremni upotrijebiti sredstva koja unaprijed djeluju odvraćajući”, što na jeziku vojnih stručnjaka znači samo jedno – preventivni nuklearni udar.

Rolf Mutzenich, predsjednik kluba SPD-a (čiji je stranački čelnik Olaf Scholz najvjerojatnije i budući savezni kancelar) u Bundestagu, tražio je da Kramp-Karrenbauer “ne opterećuje budući rad nove vlade takvim izjavama”.
“Nedavni zaključci ministra obrane u svezi korištenja atomskog oružja u sukobu s Rusijom su neodgovorni!”, kazao je Mutzenich.

Njemački politolog Alexander Rahr, komentirajući reakciju SPD-a, na svom je TG kanalu kazao slijedeće:

“Nevjerojatna gospođa Kramp-Karrenbauer, koja je vikala da Rusiju treba „ zastrašiti“ atomskom bombom, postavljena je u Njemačkoj. Hvala Bogu da u budućoj njemačkoj vladi ima trijeznih ljudi.”

Istovremeno, Rahr smatra kako će se SPD, kao stranka koja će dati budućeg kancelara, suočiti s ozbiljnim problemima nakon što Zeleni uđu u koaliciju i njihova čelnica Annalena Berbock dođe na čelo njemačkog ministarstva vanjskih poslova.
“Berbock želi zatvoriti Sjeverni tok 2 i ponašati se prema Rusiji s pozicije sile. Glasno zvone glasovi koji pozivaju na “kažnjavanje” Rusije zbog njezine protuliberalne unutarnje i protuzapadne vanjske politike. Svijet ludi”, upozorio je Rahr.

Vrijedi istaknuti i današnji govor bivšeg zamjenika njemačkog ministra obrane Willija Wimmera koji je, govoreći o Zelenima, naglasio kako je ova stranka stvorena “da provodi američku politiku”. Prema Wimmeru, ako Zeleni dođu na vlast, odnosi s Rusijom bit će vraćeni na one od “prije 150 godina”, prenosi medij Eadaily.

Ratoborne izjave njemačke ministrice obrane Annegret Kramp-Karrenbauer, očekivano, nisu ostale bez odgovora Moskve, a dao ga je osobno ruski ministar obrane Sergej Šojgu, koji je optužio zemlje NATO saveza za agresiju.

“U pozadini poziva na vojno obuzdavanje Rusije, NATO dosljedno povlači snage prema našim granicama. Kako je to već bilo završilo za Njemačku i Europu, ministarica obrane SR Njemačke morala bi dobro znati. Sigurnost u Europi može biti samo zajednička, bez zadiranja u interese Rusije. Ali danas je NATO taj koji nije spreman za ravnopravan dijalog o ovom pitanju”, izjavio je Šojgu, čije je riječi prenio Interfax.

Podsjetio je kako je provedba plana “obuzdavanja” u Afganistanu završila katastrofom, s kojom se sada mora nositi cijeli svijet.

Dodali bismo slijedeće: očito nas na tlu Europe očekuju vrlo turbulentna vremena, prije svega zbog usložnjavanja odnosa između Njemačke i Rusije koji su stožerni po pitanju europske strateške sigurnosti. Ukoliko buduća vlada u Berlinu krene agresivnom politikom protiv Moskve može doći do opasne destabilizacije sigurnosnog stanja na tlu čitave Europe jer je svima jasno kako će Berlin, zapravo, krojiti politiku čitave EU, dok se isto tako zna da Rusija nema namjeru odstupati od politike zaštite svojih nacionalnih interesa. A ti interesi ugrozu po sebe već dugo vide prije svega u NATO savezu i SAD-u (naravno, vrijedi i obratno). Istodobno ne postoje nikakvi politički instrumenti koji bi mogli brzo spriječiti eventualne incidente ili neželjeni razvoj stanja na terenu (kakvi su nekad, u doba hladnog rata u XX. stoljeću bili Helsinška konferencija tj. Konferencija o europskoj sigurnosti i suradnji – KESS). Jedan od posljednjih takvih instrumenata upravo je ugašen, a radi se o prekidu rada ruske misije pri NATO savezu u Bruxellesu i zatvaranja NATO-ove misije za vezu u Moskvi, što je ruska reakcija na nedavno oduzimanje akreditacija od strane NATO saveza za 8 ruskih diplomata. Još formalno postoji Vijeće Rusija-NATO ali je i ono u stvarnosti već godinama paralizirano potpuno suprotstavljenim stavovima dviju strana po svim bitnim pitanjima.
 

Komentari

komentar

You may also like