Reakcije na smrt Johna McCaina podjeljene: „Bio je dobar u svojoj mržnji prema Rusiji.“

U 82. godini, od raka mozga, umro je jedan od najpoznatijih američkih političara – senator savezne države Arizone John Mc Cain. Sućut njegovoj obitelji izrazili su američki predsjednik Donald Trump i bivši predsjednici Barak Obama i George Bush-mlađi, kao i vrh Pentagona. Mc Cain je bio najpoznatiji kao jedan od predvodnika tzv. jastrebova američke vanjske politike i zagovornik uporabe vojne sile u dostizanju američkih nacionalnih ineresa, a isto tako i kao čvrst kritičar Rusije – poglavito njezinog predsjednika Vladimira Putina, za kog je izjavio kako „želi razrušiti liberalni svjetski poredak“. Ostat će upamćen i kao zagovornik američke vojne intervencije u Iraku, ali i kao jedan od kuratora ukrajinske revolucije 2014. godine.

O ovoj ikoni američke politike iz posljednjih 40-ak godina, izvjestit ćemo, najprije, kroz njegovu biografiju, a potom i kroz pregled reakcija iz svijeta nakon prispjele vijesti o njegovoj smrti:

Biografija Johna McCaina

I otac i djed preminulog Johna Mc Caina bili su poznati admirali američkih oružanih snaga, a sam John rodio se u američkoj vojnoj bazi u Panami 1936.g. Završio je školu za vojnog pilota i dragovoljno se priključio američkoj vojsci u ratu u Vijetnamu. Njegov zrakoplov tamo je i oboren, prilikom čega je bio teško ranjen. Završio je u vjetnamskom zatvoru za vojne zatočenike, a čim su Vjetnamci spoznali tko im je pao u plijen (sin visokorangiranog američkog admirala, koji je od 1968.-1972. g. zapovijedao svim američkim vojnim snagama u Vijetnamu, pružili su mu medicinsku pomoć, prebacili ga u logor, a potom i smjestili u jednokrevetnu sobu. Sam McCain kasnije kasnije je tvrdio kako je postojano bio izložen mučenju i torturama, i da je bio na granici samoubojstva, dok je vjetnamska strana to opovrgavala, tvrdeći, kako su se prema njemu odnosili pažljivo i pomogli mu izliječiti ozljede. Usuđujemo se kazati kako je prava istina, kao i uvijek, negdje na sredini: svaki pilot koji vrši bombardiranje suparničke strane bilo gdje u svijetu, u slučaju zarobljavanja najčešće biva i pogubljen ili mučen. Zato ni mučenja Mc Caina nisu isključena, kao što je sasvim sigurno da ga je od smrti, a o posebnom smještajnom tretmanu da i ne govorimo, spasila upravo vjetnamska spoznaja o čijem se sinu i unuku radi.Ukupno, kao zatočenik, proveo je 5 i pol godina, a oslobođen je 1973.g.

Nakon dolaska u SAD John McCain pokušavao se vratiti pilotskom poslu ali mu to nije omogućavalo zdravlje. Devet godina kasnije napustio je vojsku i krenuo u svijet politike te je bio izabran u američki Kongres od strane savezne države Arizone. Od tada, pa gotovo do same smrti, obnašao je funckciju senatora iz te savezne države, a dva puta neuspješno se kandidirao i za predsjednika SAD-a: kao protukandidat Georga Busha-mlađeg i Baracka Obame.

Mc Cain oštro je kritizirao Donalda Trumpa, pa iako republikanac, bio je protiv njega i na predsjedničkim izborima 2016.g. (naravno, u tome nije bio usamljen u redovima Republikanske stranke). Nakon Trumpovog izbora oštro je kritizirao njegovu vanjsku politiku i optuživao ga za „mekoću“ u odnosu prema Rusiji koju uistinu nije mogao smisliti, kao, prije nje, niti SSSR. Dodatan razlog svakako je bio i taj što je Mc Cainov zrakoplov nad vjetnamskim nebom oborio sovjetski vojni pilot.





Reakcije iz svijeta nakon vijesti o Mc Cainovoj smrti

SAD:

Sućut obitelji preminulog američkog senatora izrazili su brojni američki političari, javni djelatnici ali i obični ljudi. Njegovu smrt prokomentirali su i četvorica posljednjih američkih predsjednika.





„Moja najdublja sućut i uvaženje obitelji senatora McCaina. Naša srca i molitve su s vama!“, napiso je aktualni predsjednik Donald Trump.

Njegov prethodnik Barak Obama na tvitteru je napisao kako on i supruga Michele izražavaju „najdublju sućut Cindy (supruga preminulog senatora) i čitavoj ostaloj obitelji“.

George Bush-mlađi napisao je slijedeće: „Nečiji životi pokažu se toliko sjajnim, da si je teško predočiti njihov kraj. Nečiji glasovi zvuče tako glasno, da si je teško predočiti da oni zašute. On je vjerno služio najboljim tradicijama naše zemlje. Za mene je on bio prijatelj, za kojim ću žaliti.“

Bill Clinton, sa svoje strane, napisao je kako Mc Cain nije činio razliku između republikanaca i demokrata, kada se radilo o američkim interesima.

EU i NATO:

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg na svom tvitu objavio je slijedeće: „John McCain – vojnik i senator, Amerikanac i atlantist. Njega će pamtiti i u Europi i Sjevernoj Americi po njegovoj hrabrosti i karakteru, i kao odlučnog pobornika NATO-a. Moje misli su zajedno s njegovom obitelji i bližnjima.“

Bivši britanski premijer David Cameroon napisao je kako su u osobi McCaina SAD izgubile „principijelnog vođu“ i „velikog zaštitnika slobode“.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je kako je Mc Cain bio „neumoran stražar“ demokratskih sloboda.

Za McCainom žaljenje je izrazio i gruzijski državni vrh, čiji je narod izgubio velikog prijatelja „koji je uvijek stajao uz našu zemlju“, a tamošnje MVP priopćilo je kako je senator „podupirao male zemlje, koje su se borile za slobodu, nezavisnost i demokraciju“.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu Mc Caina je nazvao „velikim američkim domoljubom i velikim suradnikom“, i ukazao na njegovo postojano prijateljstvo prema izraelskom narodu i njemu osobno.

Rusija:

Očekivano, s obzirom na senatorov odnos prema toj zemlji, sasvim suprotno mišljenje o Johnu Mc Cainu imaju ruski političari. Tako je predsjednik Odbora za vanjsku politiku ruskog parlamenta Konstantin Kosachev, izjavio, kako je McCain bio „zrcalo epohe hladnog rata“, za kojeg je postojana ideja bila jasna podjela svijeta i načelo „zaštite svojih i udaranja tuđih“, a „jedinstveno mjerilo bila je odanost Americi i njezinim interesima, a ne kriteriji mira i pravednosti“.

Ruski senator Oleg Morozov (iz istog odbora), izjavio je kako je McCain uvijek otvoreno govorio da je Rusija neprijatelj SAD-a i nikada nije obraćao pozornost na okretanje ruskih političara na stranu Zapada 90.-ih godina. Morozov je izjavio i slijedeće: „On je bio dobar u svojoj mržnji prema Rusiji. Upravo je on postao simbol otvorenog proturuskog stava. Njegova izjava je: Rusija ne može biti nikakva druga, nego neprijateljska. Dobra Rusija – mrtva Rusija.“

S druge strane, predstavnik ruskog parlamentarnog odbora za vanjsku politiku  Leonid Slutsky, novinarima je kazao slijedeće: „Ne može se ne reći kako je on bio hrabar, i čovjek od načela, domoljub, na što je ne malu ulogu imalo životno iskustvo. Sućut senatorovoj rodbini i bližnjima i čitavom američkom narodu.“

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like