Reakcije Zapadnih medija na privatizaciju „Rosnefta“: ŠOK I NEVJERICA

U srijedu, 7. prosinca, predsjednik uprave najveće ruske naftne tvrtke „Rosneft“ Igor Sechin izvjestio je ruskog predsjednika Vladimira Putina o završetku posla vezanog uz privatizaciju 19,5% dionica te tvrtke za iznos od 10,5 milijardi eura. Kupac tog paketa dionica je konzorcij kojeg čine švicarsk tvrtka Glencore i katarski fond Qatar Investment Authority (QIA).

Vijest je postala prava senzacija u Zapadnim poslovnim i financijskim krugovima jer se očekivalo kako će posao s Rusima (u uvjetima Zapadnih gospodarskih sankcija protiv Rusije, koje uključuju i financijski i energetski sektor) sklopiti kineske i indijske energetske tvrtke. Ovaj „neočekivani“ posao opisan je kao „trijumf predsjednika Vladimira Putina“.

Tako agencija Bloomberg ugovoreni posao promatra ironično s pozicije „djelovanja“ proturuskih sankcija, navodeći kako temeljem njega sankcije Europske unije izgledaju „posve otrcano“.

Američki „The Wall Street Journal“ naglašava kako je posao postao „dar“ ruskom predsjedniku „čija se država nalazi pod sankcijama SAD-a i EU“ u svezi stanja u Ukrajini“. „ Rusija je u glavnini računala na Kinu u planu investicija, kineske i indijske državne energetske kompanije također su se razmatrale kao mogući kupci udjela „Rosnefta“ ali posao je pokazao kako Kremlj ima i druge varijante“, navodi WSJ.

The Financial Times, osim što piše kako je ugovorena prodaja dionica ruskog naftnog giganta trijumf ruskog predsjednika, navodi kako je posao sklopljen „neovisno o financijskim i tehnološkim sankcijama u odnosu prema „Rosneftu“, koje su, kako se pretpostavljalo, trebale zadržati zapadne tvrtke od sudjelovanja u kupovini dionica ruskog proizvođača nafte, čak iako one (sankcije) to ne zabranjuju“.

Britanski Daily Telegaph piše kako su švicarska tvrtka Glencore i katarski fond „postali prvi međunarodni investitori koji su dobili udjel u najvećoj ruskoj tvrtci za proizvodnju nafte nakon što su se na gospodarstvo države obrušile sankcije“.





A britanski Guardian prispjelu vijest opisuje kao „neočekivanu za tržišta“ jer se ruska tvrtka još nedavno borila s dužničkim pritiskom u svezi s niskim cjenama nafte na tržištu. U jednom trenutku taj je dužnički pritisak dosegnuo i 30 milijardi dolara.

Američki poslovni žurnal Forbes izvjestio je kako je „Sechin danas ranije kazao kako će najvjerojatnije kineski i kazahstanski pretendenti dobiti udio u tvrtci, ali Glencore i katarski fond pojavili su se niotkuda i predložili povoljnije uvjete“.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like