Regija Herson, dio Ukrajine koji je pod ruskom kontrolom, uvodi rubalj kao valutu

Ukrajinska južna regija Herson počet će koristiti ruski rubalj od 1. svibnja, rekao je za RIA dužnosnik iz proruskog odbora koji obnaša “vojno-civilnu administraciju” regije.

Dužnosnik Kirill Stremousov rekao je da će prijelaz na novu valutu potrajati do četiri mjeseca, a do tog roka će se rubalj koristiti uz ukrajinsku službenu valutu grivnju. Rusija je u utorak priopćila da je stekla potpunu kontrolu nad cijelom regijom Herson, koja je strateški važna jer pruža dio kopnene veze između poluotoka Krima i separatističkih područja na istoku koju podržava Rusija.

Lokalne vlasti u Ukrajini kažu da je Rusija imenovala vlastitog gradonačelnika u gradu Hersonu i preuzela regionalno sjedište, prvo veliko urbano središte koje je zauzela Rusija, piše Reuters. Herson je grad od oko 280 tisuća stanovnika, a zauzet je 2. ožujka od strane ruske vojske, tj. relativno brzo nakon početka napada na Ukrajinu. Zapadni i ukrajinski mediji od tada izvještavaju o nekoliko civilnih prosvjeda protiv okupacije u tom gradu. Ruske snage upotrijebile su suzavac i šok granate kako bi rastjerale proukrajinski skup u Hersonu jučer, rekao je ukrajinski glavni tužitelj.


Komentari

komentar

You may also like