Rekordna cijena sirove nafte od 113 $ po barelu unatoč američkom puštanju rezervi

Cijene nafte su porasle unatoč novim mjerama usmjerenim na smirivanje tržišta zabrinutih invazijom na Ukrajinu. Nafta Brent dosegnula je 113 dolara po barelu, što je najviša razina od lipnja 2014, piše Business Standard.

Još do prije par dana su analitičari tvrdili da su zabrinuti zbog mogućnosti da barel naraste na cijenu višu od 100 dolara. Sada je cijena mnogo veća, a raste čak i nakon što su članovi Međunarodne energetske agencije pristali pustiti 60 milijuna barela nafte iz američkih rezervnih zaliha kako bi stabilizirani tržište. Rusija je jedan od najvećih proizvođača energije na svijetu. Kao rezultat toga, zabrinutost zbog ruske invazije na Ukrajinu izazvala je zabrinutost među investitorima da bi to moglo utjecati na opskrbu naftom ili plinom. U međuvremenu, cijena američke nafte West Texas porasla je na gotovo 111 dolara po barelu.

Naftno udruženje zemalja OPEC održat će danas sastanak na kojem će razgovarati o planovima proizvodnje. Do sada je udruženje potvrdilo da je ostaju privrženi dogovoru OPEC+ s Rusijom te se ne očekuje da će promijeniti takve planove proizvodnje unatoč ratu u Ukrajini. No, s druge strane,  američki naftni div Exxon Mobil jučer je najavio da će napustiti suradnju s ruskim Gazpromom, uključujući i proizvodnju nafte, nakon sličnih poteza britanskih tvrtki BP i Shell te norveškog Equinora. Riječ je o ugovorima vrijednim više milijardi dolara.

Komentari

komentar

You may also like