Rekordna količina ruske sirove nafte uskladištena na brodovima

Oko 62 milijuna barela ruske sirove nafte Ural, što je rekordna količina, trenutno je uskladišteno u brodovima na moru, pokazali su podaci tvrtke Vortexa za energetsku analizu. Jedan od razloga gomilanja su problemi trgovaca u pronalaženju kupaca za tako velike količine nafte, izvještava Reuters.

Sjedinjene Američke Države i druge zemlje zabranile su uvoz ruske sirove nafte i naftnih derivata zbog invazije na Ukrajinu, a druge su izbjegavale nabavu tereta iz straha od budućih sankcija. U isto vrijeme, Europska komisija razmatra embargo na rusku naftu.

Količina sirove nafte Ural uskladištene na vodi trostruko je veća od prijeratnog prosjeka, tvrdi Vortexa, iako je ruski izvoz nafte pao na 6,7 ​​milijuna barela dnevno (bpd) do sada u svibnju, što je oko 15% manje od 7,9 bpd u veljači. “Naslovne brojke, koje pokazuju da je ruski izvoz još uvijek relativno jak, ne govore cijelu priču”, rekao je energetski strateg Clay Seigle iz Houstona. “Ruska nafta na moru se i dalje nakuplja.”

Količina  sirove nafte Ural na moru bez određenog odredišta iznosi 15% ukupnog, što je također novi maksimum, dodao je Seigle. Dio nafte mogao bi biti u tranzitu do neotkrivenih kupaca, dok bi drugi mogao biti neprodani teret. Većina barela ruske sirove nafte otišla je u Aziju, uglavnom Indiju i Kinu, dok je količina u Europu također porasla uoči moguće zabrane.

Indija profitira na uvozu ruske nafte prethodno namijenjene Europi





Komentari

komentar

You may also like