Rekordni pad ekonomije SAD-a: petogodišnji rast vraćen na nulu!

Teška kriza nadvila se nad američkim gospodarstvom. Ono je u drugom tromjesečju palo za čak  32,9% na godišnjoj razini. Takve je podatke, o rekordnom padu, objavio američki Ured za ekonomske analize.

Realni pad BDP-a u prvih pola godine iznosio je 11%, čime je petogodišnji rast američkog gospodarstva u potpunosti vraćen na nulu, a država se našla u stanju iz 2014.g. (info: Wrightson ICAP).

Agencija Bloomberg navodi kako je ovaj pad rezultat nesposobnosti SAD-a u obuzdavanju širenja koronavirusa, kao i to, da će se tamošnje gospodarstvo oporavljati znatno sporije od država koje su u borbi s epidemijom imale više uspjeha.

Američko Ministarstvo trgovine pojašnjava kako pokazatelji u SAD-u za drugo tromjesečje ne odražavaju u potpunosti gospodarske posljedice od epidemije. Precizna analiza ekonomskog stanja u SAD-u bit će objavljena za cca mjesec dana – točnije, 27. kolovoza.

Ovo je rekordni pad američkog BDP-a od 1947.g., od kada je vlada počela voditi statistiku toga elementa ekonomske „krvne slike“. Prethodni negativni rekord bio je 1958. kada je ekonomija pala za 10% na godišnjoj razini. Drugim riječima, sadašnji pokazatelj previsio ga je za više od 3 puta.

Za usporedbu: BDP Njemačke u drugom tromjesečju također prvi put u svojoj povijesti od kada se promatra pao je za 11,7% na godišnjoj razini. Prema procjeni Bloomberga, BDP Rusije u drugom tromjesečju pao je za 16% (dvostruko manje nego u SAD-u).
Procjenjuje se kako će SAD potrošiti namanje 10 godina za oporavak od najdublje recesije u američkoj povijesti, prognozira Odbor za proračun američkog Kongresa. Američki BDP u drugom se tromjesečju smanjio za 2,15 trilijuna dolara i iznosi 19,41 trilijun dolara. U prvom tromjesečju BDP se smanjio za 186,3 milijardi dolara.

Tečaj dolara prema euru ubrzao je svoj pad nakon objave ovih podataka. Općenito se pad tečaja dolara u posljednjih mjesec dana odvijao rekordnom dinamikom u zadnjih 10 godina: u srpnju je pojeftinio za 5% u odnosu na euro, za 2,7% u odnosu na japanski jen i za 7% prema košarici valuta razvijenih zemalja.

Američke Federalne Rezerve, u srijedu, 29. srpnja, uoči objave ovih podataka o BDP-u zadržale su nisku kamatnu stopu na godišnjoj razini od 0-0,25%, po treći put nakon njezinog smanjenja u proljeće 2020.g. na vrhuncu epidemije.

U srijedu je i američki predsjednik Donald Trump izjavio o nastavku nesuglasja s demokratima i republikancima u Kongresu po pitanju veličine nove državne pomoći u iznosu od 1 trilijun dolara. Kao rezultat toga dolar ostaje pod pritiskom jer FED nije isključio daljnje omekšavanje kreditno-monetarne politike te je upozorio na ekonomske potrese zbog valova novih slučajeva koronavirusa.  

Podsjećamo: FED je od prosinca 2008. g. (velika financijska kriza) do lipnja 2011.g. povećao utjecaj na ekonomiju, otkupivši na tržištu 2,3 trilijuna dolara dužničkih državnih obveznica i podržavši nisku kamatnu stopu.

Predsjednik Federalnih Rezervi Jerome „Jay“ Powel u srijedu je priznao usporavanje aktivnosti. Američka središnja banka obećala je ubrizgavanje novca u ekonomiju, zadržavajući nultu kamatnu stopu. Potrošački rashodi, osnovni pokretač gospodarstva, u SAD-u su pali za rekordnih 34,6% na godišnjoj razini u ovo proljeće. Najprije su se ogromnom dinamikom smanjile investicije u nekretnine – za 35-39%.
 

Komentari

komentar

You may also like