Reorijentacija nakon brexita? Velika Britanija pregovara sa SAD-om o trgovinskom sporazumu

Predstavnici SAD-a i Velike Britanije vode pregovore o sklapanju manjeg trgovinskog sporazuma kojim bi se smanjile međusobne carine, poručio je za BBC američki trgovinski predstavnik Robert Lightizer.

Lightizer je poručio da će Velika Britanija morati odustati od određenih carina (npr. čelik i aluminij, viski, poljoprivreda) te je sugerirao da britanska odluka o prestanku subvencioniranja Airbusa neće biti dovoljna.

“Razgovaram s (ministricom trgovine) Liz Truss o pokušaju dogovora određene vrste sporazuma. Nadam se da možemo dobiti neki sporazum, nemamo još puno vremena”, kazao je Lightizer, član Trumpove administracije na odlasku.

Podsjetimo, trenutno traju teški pregovori Velike Britanije i EU-a o uređenju trgovinskih odnosa nakon isteka prijelaznog razdoblja 31. prosinca, kada Velika Britanija prestaje biti članica jedinstvenog tržišta sa EU-om. London i Bruxelles spore se ponajviše oko pitanja ribolova i subvencioniranja domaće industrije, a sasvim je realna mogućnost da dogovora neće biti te da će Unija i Velika Britanija nakon isteka prijelaznog razdoblja trgovati po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

U tom kontekstu Velika Britanija zasigurno će nastojati preusmjeriti, koliko je to moguće, na druga svjetska tržišta kako ne bi u potpunosti ovisila o tržištu EU-a.

“Imamo prednost u tome što i SAD i Velika Britanija – posebno trenutna vlada Velike Britanije – nisu skloni velikim subvencijama, za razliku od drugih zemalja. Stoga bi bilo korisno ako bismo mogli doći do neke vrste sporazuma”, poručuje Lightizer.
Američki trgovinski optimističan je, što se tiče sklapanja sporazuma, ali ističe da “teški kompromisi” još moraju biti postignuti.

 

 

Komentari

komentar

You may also like