Repriza Mariupolja: Posljednji ukrajinski borci se povukli u tvornicu Azot na periferiji Sjeverodonjecka

Rusko granatiranje kemijske tvornice Azot u ukrajinskom gradu Sjeverodonjecku izazvalo je veliki požar u subotu nakon istjecanja tona nafte, a u susjednoj pokrajini Donjeck, izvijestili su ruski mediji, primijećen je ogroman oblak dima koji se diže u zrak nakon eksplozije u gradu Avdiivku u kojem se nalazi još jedna kemijska tvornica, prenosi Reuters.

Tjedni žestoke borbe se odvijaju za Sjeverodonjeck, grada koji je prije rata brojao oko 100 000 stanovnika i nalazi se pokrajini Lugansk, a postao je strateški važan fokus za obje strane jer znači kontrolu na cijelim Luganskom u istočnoj Ukrajini. Većina grada je uništeno.

Jučer su iz proruske uprave javili da je tvornica Azot opkoljena te da je unutra zarobljeno od 300 do 400 ukrajinskih boraca. Rodion Mirošniki iz ruske uprave je također napisao preko Telegrama da bi tamo moglo biti zarobljeno i do 500 civila, koji su se skrivali u skloništu tvornice i koje je opisao kao “taoce”. Ukrajinski guverner je odgovorio da je ta informacija laž te da tvornica još nije opkoljena. “Naše snage i dalje drže industrijsku zonu Sjeverodonjecka te napadaju i uništavaju ruske vojne snage u gradu”, napisao je. Također je za ukrajinsku državnu televiziju kazao kako se vode borbe pored same tvornice. Hajdaj  je dodao kako očekuje da će ruske snage iskoristiti sve svoje napore kako bi danas ili sutra pokušale zauzeti grad.

Guverner Luganska Serhij Hajdaj nije rekao je li ugašen požar u tvornici u kojoj su se sklonile stotine civila i branitelja. Hajdaj je rekao da u Sjeverodonjecku bez prestanka bjesne borbe. Ranije je također rekao da ruske snage kontroliraju veći dio grada, ali da Ukrajina kontrolira kemijsku tvornicu Azot.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga rekao je da su ukrajinski branitelji u subotu odbili ruski napad u jednom dijelu Sjeverodonjecka, dok se borbe nastavljaju u drugom. Ukrajinske snage također su potisnule ruski napad na tri mala grada sjeverozapadno od Slavjanska u pokrajini Donjeck, dok se borbe nastavljaju u četvrtom naselju u tom području, kao i istočno od grada, objavili su na Facebooku. Intenzivno se granatira i Lisičansk, grad koji se nalazi prekoputa rijeke Donjeck u odnosu na Sjeverodonjeck, izvještava BBC. Zelenski je Sjeverodonjeck i Lisičansk nazvao “mrtvim gradovima”. Iz Kijeva tvrde da se rat pretvorio u “artiljerijski sukob” te da njihovoj vojsci nedostaje streljiva.

Ruska novinska agencija RIA objavila je video za koji kaže da je snimljen iz Donjecka na kojem se vidi veliki oblak dima koji se diže iz grada Avdiivke, kojeg trenutno drže ukrajinske snage i koji se nalazi sjeverno od grada Donjecka koji je pod kontrolom ruskih separatista. Početkom svibnja najmanje 10 ljudi je ubijeno, a 15 ranjeno u ruskom granatiranju tvornice koksa u Avdiivki, rekao je regionalni guverner. Tvornica koksa u tom gradu pripada ukrajinskoj čeličani Metinvest BV koja je u ožujku priopćila da su granate pogodile teritorij tvornice, oštetivši neke od njezinih objekata. Tvornica je već obustavila rad nakon ruskog napada.





Komentari

komentar

You may also like