Republikanci odbili priznati Bidena kao predsjednika SAD-a

Republikanci u odboru oba doma američkog Kongresa o inauguraciji predsjednika glasali su protiv rezolucije kojom se potvrđuje priprema odbora za prijenos predsjedničkih ovlasti na demokratskog kandidata na nedavnim izborima Josepha Bidena , izvijestio je jučer tamošnji medij Axios.

Takvo glasanje blokiralo je rezoluciju, a republikanci su odbili javno priznati Bidena kao izabranog predsjednika Sjedinjenih Država.

Konkretno, čelnik republikanske većine u Senatu Mitch McConnell i šef republikanske manjine u Zastupničkom domu Kevin McCarthy glasovali su protiv rezolucije.

Ranije je studija The Washington Posta pokazala kako samo 27 od 249 republikanskih kongresmena vidi Bidena kao pobjednika na američkim predsjedničkim izborima 2020. godine.

Američko glasovanje održano je 3. studenog. Većina glasova već je prebrojana, ali službeni rezultati obrade glasačkih listića u Sjedinjenim Državama bit će objavljeni naknadno. Na temelju dostupnih podataka vodeći američki mediji proglasili su pobjedu demokrata Bidena. I on sam se smatra pobjednikom, a mnogi svjetski čelnici na tome su mu već čestitali.

Međutim, američki predsjednik Donald Trump s tim se ne slaže, a njegovi odvjetnici pokušavaju dokazati da su izbori održani s manipulacijama koje su mu oduzele pobjedu.
 

 

Komentari

komentar

You may also like