Republikanci oštro po Bidenu zbog čekanja da sruši balon: To bilo je “sramoćenje”

Više brodova američke mornarice i obalne straže nalazi se u području gdje se navodno srušio kineski špijunski balon i osiguravaju perimetar, rekao je viši dužnosnik američke vojske. Dužnosnik je rekao za CNN da je mornarica predvidjela da će morati vaditi krhotine u dubljoj vodi, ali da će ipak vaditi krhotine na samo 15 metara dubine. Dužnosnik je rekao da će se “sposobni ronioci mornarice” (Navy SEALs) po potrebi spustiti u vodu kako bi pomogli u operaciji.

Lokalni dužnosnici u Sjevernoj i Južnoj Karolini izdali su upozorenja lokalnom stanovništvu da ne diraju ostatke srušenog balona. Ako krhotine balona naplave na obalu, ljudi bi se trebali obratiti lokalnim vlastima, piše The Epoch Times.

Niz zastupnika iz Republikanske stranke nije štedjelo na kritikama Bidenovog kabineta zbog njihove reakcije. Tako je guverner Chris Sununu iz New Hampshirea rekao da je Bidenov odgovor “premalen i prekasan”. “Ovo je sve bio pokušaj Kine da testira našu odlučnost. Oni žele vidjeti kakvo vodstvo imamo. Predsjednik je očito podbacio”, rekao je za ABC News.

Republikanski senator Tom Cotton iz Arkansasa tvrdi da je Bijela kuća bila “paralizirana cijeli tjedan” i nazvavši incident “sramoćenjem”. Cotton, koji sjedi u obavještajnom odboru Senata. “Ono što je počelo kao špijunski balon postalo je probni balon koji testira snagu i odlučnost predsjednika Bidena, a nažalost, predsjednik je pao na tom testu”, rekao je Cotton u intervjuu danas  za Fox News.

Senator Marco Rubio, koji sjedi u senatskim odborima za vanjske odnose i obavještajne poslove, rekao je da je Biden trebao izaći u javnost o mnogo ranije nego što je to učinio. Naime, balon je sedam dana bio iznad SAD-a.

“Prepoznajem da kad s neba srušite nešto veličine tri autobusa da bi to moglo ozlijediti, ubiti ljude ili oštetiti infrastrukturu”, rekao je za ABC. “Ali po istom principu, mislim da ako je to bio slučaj, onda mislim da bi pomoglo da predsjednik Sjedinjenih Država dođe na nacionalnu televiziju i objasni američkom narodu: ‘Ovo je ono gdje smo. Ovo treba učiniti u vezi s tim, a ovo je razlog zašto to još nisam učinio”.





Komentirajući sam balon, Rubio je za CNN rekao: “Mislim da je više od bilo čega drugog, osim sposobnosti prikupljanja informacija, ovo bila kineska sposobnost slanja jasne poruke, a ta poruka je: ‘Mi imamo sposobnost to učiniti, a Amerika ne može ništa. Ako ne mogu spriječiti balon da leti iznad njihovog zračnog prostora, kako će vam Amerika priskočiti u pomoć ako izvršimo invaziju na Tajvan ili uzmemo zemlju Indiji ili uzmemo otoke od Filipina i Japana?’”. Komentirajući kineska negodovanja, Rubio je rekao: “Slušajte, kad bismo mi nešto poslali iznad Kine, oni bi to srušili. Oni bi to fotografirali i poludjeli zbog toga”.

No, Biden i dalje pravda odluku. Na sastanku s predsjednikom u utorak, general Mark Milley, načelnik Združenog stožera, obavijestio je Joea Bidena da se čini da je balon na jasnom putu preko države, što ga razlikuje od prethodnih kineskih letjelica za nadzor. Predsjednik je u tom trenutku, navodno, bio sklon tome da se obori balon i zamolio je Milleyja i druge vojne dužnosnike da osmisle tu operaciju. Istodobno, Biden je zatražio od svog tima za nacionalnu sigurnost da poduzme korake kako bi spriječili balon u prikupljanju bilo kakvih obavještajnih podataka, tj. da paze da se njegovoj blizini ne odvijaju nikakve osjetljive vojne aktivnosti ili nešifrirane komunikacije, rekli su dužnosnici.

Te su se večeri dužnosnici Pentagona sastali kako bi razmotrili mogućnosti. Ministar obrane Lloyd Austin, koji je bio na putu u Aziji, sudjelovao je na sastanku virtualno. NASA je također bila uključena kako bi analizirala i procijenila potencijalno polje pada krhotina, na temelju putanje balona i procijenjenog tereta. Kada su opcije predstavljene Bidenu u srijedu, on je naredio vojnom vodstvu da obori balon čim budu to smatrali dobrom opcijom s obzirom na zabrinutost zbog rizika za ljude i imovinu na zemlji.





Ipak, Austin i Milley rekli su Bidenu da su rizici obaranja balona previsoki dok god se balon kreće iznad SAD-a, s obzirom da krhotine mogu ugroziti živote ili imovinu na tlu ispod. “Rekli su mi: ‘Pričekajmo da dođe do najsigurnijeg mjesta za to'”, rekao je Biden novinarima u subotu. Međutim, još jedan bitan faktor je da je vojska htjela oboriti balon na takav način da na njemu bude najmanje štete. To bi omogućilo američkoj obavještajnoj zajednici da pregleda komponente balona i stekne uvid u njegove sposobnosti. Obaranje iznad vode također je povećalo šanse da se teret izvuče netaknut, rekli su dužnosnici.

Komentari

komentar

You may also like