Republikanci predlažu zakon o oštrim sankcijama protiv Sjevernog toka 2

Republikanci iz Senata američkog Kongresa uvjereni su da će u siječnju velika većina zastupnika toga doma glasovati za odobrenje zakona o sankcijama plinovodu Sjeverni tok 2 koji je predložio njihov član Ted Cruise, izvijestio je jučer utjecajni medij Politico pozivajući se na svoje izvore.

“Pobijedit ćemo u glasovanju velikom većinom”, kazao je izvor spomenutog medija.  Za usvajanje zakona potrebno je 60 glasova tj. republikanci moraju pridobiti još najmanje 10 glasova zastupnika Demokratske stranke.

Prijedlog zakona obvezuje Bidenovu administraciju da uvede sankcije ovom ruskom plinovodu u roku od 15 dana od njegovog odobrenja, a također omogućuje Kongresu da glasa za ponovno uvođenje sankcija ako ih američki predsjednik odluči ukinuti.

Radi se o slijedećem prijedlogu sankcija: prema tvrtkama odgovornim za projektiranje, izgradnju i rad spomenutog plinovoda, kao i za određeni broj njihovih zaposlenika, zabranama putovanja u Sjedinjene Države, zamrzavanju imovine u Sjedinjenim Državama i zabranu američkim građanima ili tvrtkama da posluju s osobama na crnoj listi.

Politico navodi kako su i brojni demokrati za prijedlog ovog zakona. Njega će, ukoliko bude usvojen, također morati odobriti Zastupnički dom Kongresa, nakon čega mora biti predan na potpis predsjedniku države Joe Bidenu.

Senat će o njemu raspravljati najkasnije 14. siječnja, ali se to zbog pandemije i sličnog prijedloga zakona podnijetog od strane predsjednika Senatskog odbora za vanjske poslove demokrata Roberta Menendeza može odgoditi. Menendezov prijedlog, naime, uključuje obvezu američke administracije za uvođenje sankcija protiv ST-2 samo u slučaju ruske invazije na Ukrajinu.





Američki predsjednik Joe Biden sve je zakone sličnoga tipa do sada odbio. Zato Politico smatra kako će odobravanje upravo Menendezov prijedlog zakona spasiti demokrate. Prema poslovniku, iako je podnijet kasnije od Cruzovog, s obzirom da demokrati imaju većinu on može biti razmatran ranije.

Prema pisanju medija The Hill, njemački dužnosnici kao i predstavnici administracije Washingtona već su ranije pozvali Kongres da ne uvodi sankcije protiv plinovoda Sjeverni tok 2, ukazujući da bi to moglo naštetiti transatlantskim odnosima.

Podsjećamo kako su u srpnju ove godine u Washingtonu Joe Biden i njemačka kancelarka Angela Merkel postigli sporazum o uvjetima početka rada plinovoda ST-2, kao i obvezama koje će poduzeti u odnosu na Ukrajinu s ciljem kompenzacija dijela gubitaka koje će imati nakon smanjenja tranzita ruskog plina kroz njen teritorij, a koje se prije svega odnose na financiranje i investicije u tzv. zelene energetske projekte na njenom tlu. U sporazumu se također navodi kako će, u slučaju da Moskva navedeni plinovod bude koristila kao sredstvo ucjene prema Kijevu protiv Rusije biti uvedene sankcije.





 

Komentari

komentar

You may also like