Republikanci traže radikalno pooštravanje proturuskih sankcija

Američki Kongres razmotrit će zakonski prijedlog o novim sankcijama protiv Rusije, koji predlaže radikalno proširenje već postojećeg sankcijskog režima.

Zakon „O suprostavljanju ruskoj agresiji 2017“ već je predložen od strane republikanca Alexandera Mooneya, kao odgovor na „umješanost Rusije u tijek američkih predsjedničkih izbora, neispunjenje od strane Moskve Minskih sporazuma o Ukrajini, a također i nezakonite aneksije Krima, Južne Osetije i Abhazije“.

Sankcije unutar tog prijedloga najviše udaraju na investore u ruski energetski sektor koji investiraju više od 20 milijuna dolara, a u sferi izgradnje plinovoda i naftovoda iznos investicije od koje predlagatelj traži početak primjene sankcija iznosi 1 milijun dolara.

Osim  toga, pod sankcije mogu doći i privatne osobe, banke i tvrtke koje kupuju ruske državne obveznice. Na te operacije, prema novom prijedlogu, stavit će se potpuna zabrana bez obzira na iznos investicije.

Do sada su se sankcije provodile prema ruskim državnim tvrtkama i državnim bankama, ali kupovina vrijednosnih papira ruske države nije bila zabranjena. Upravo se time koristila Ruska središnja banka, pa je ona prošle godine, zahvaljujući operacijama carry-trade s obveznicama federalnog zajma, osigurala 88% iznosa kojeg je Ministarstvo financija povuklo na tržište za pokriće proračunskog deficita, a što je omogućilo učvršćenje rublja u odnosu na dolar.

Ukoliko se u Kongresu izglasa novi prijedlog proturuskih sankcija, to može dovesti do povlačenja nerezidenata iz operacija carry-trade, što za posljedicu može imati novu oštru devalvaciju rublja.





Nove sankcije još mora odobriti osam kongresnih odbora, nakon čega slijedi procedura glasovanja. Novo izvješće Raiffeisenbanke govori kako novi slijed eskalacije kriznih odnosa između SAD-a i Rusije u svezi Sirije povećava šanse za proširenje sankcija, iako tržište još ne vjeruje u takav scenarij.Top of Form

 

Bottom of Form





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like