Republikanci u Kongresu protiv produljenja sporazuma START s Rusijom

Republikanci u odborima za vanjske poslove i oružane snage američkog Zastupničkog doma Michael McCall i Mike Rogers kritizirali su Bidenovu administraciju zbog odluke o produljenju Ugovora o ograničenju strateškog nuklearnog oružja s Rusijom (START) na pet godina.

Izjava kongresmena objavljena je 27. siječnja na web stranici Republikanskog odbora za vanjske poslove.

„Razočaravajuće je što je Bidenova administracija propustila priliku da pregovara o ozbiljnijoj verziji novog ugovora koji bi uključivao nestrateško nuklearno oružje i snažan režim provjere. Izvorni sporazum ne obuhvaća nove sustave”, kaže se u tekstu.

McCall i Rogers vjeruju da produljenje dokumenta na petogodišnji mandat navodno lišava Sjedinjene Države poluga nad Rusijom za povratak na pregovore.

“Još uvijek ima vremena za kratkotrajno produljenje, što će omogućiti dobivanje odobrenja za temeljne pregovore”, navode kongresmeni.

Istodobno su pozvali američku administraciju da modernizira nuklearne sposobnosti odvraćanja i odgovori na “sve veće nuklearne arsenale Kine”.





Podsjećamo: 26. siječnja američka i ruska strana razmijenile su note o produženju ugovora START 3, što su u telefonskom razgovoru pozdravili predsjednici dviju država Joe Biden i Vladimir Putin. Jučer je ruska Duma jednoglasno izglasala njegovu ratifikaciju, a kasnije i Vijeće Federacije (gornji dom ruskog parlamenta).

 

 





Komentari

komentar

You may also like