Republikanska stranka na rubu raskola zbog Donalda Trumpa

Deseci bivših službenika Republikanske stranke, uključno i onih iz vremena administracija bivših republikanskih predsjednika Donalda Traumpa, Georga Busha starijeg i mlađeg, kao i Ronalda Regana vode pregovore o osnivanju nove političke stranke desnog centra jer je Trump, kako smatraju, uništio ideje „načelnog konzervativizma“ i vladavine zakona i Ustava, objavio je Reuters iznoseći navode četiriju osoba koje su toj konferenciji i nazočile.

Prošli petak, 5. veljače, više od 120 ljudi sudjelovalo je u videokonferenciji kako bi razgovarali o stvaranju nove stranke koja će djelovati na platformi “načelnog konzervativizma”, uključujući poštivanje američkog Ustava i vladavine zakona, tj. na idejama koje je, prema sudionicima događaja Donald Trump “uništio”. Cilj bi  bio nominirati kandidate iz nove stranke u određenim izbornim utrkama i podržati kandidate desnog centra u drugima, bili oni republikanci, demokrati ili nezavisni kandidati.

Jedan od organizatora konferencije bio je Evan McMullin, republikanac, koji se se kao neovisni političar kandidirao na predsjedničkim izborima 2016.. On je izjavio kako su sudionici sastanka “zabrinuti Trumpovim utjecajem na stranku“.

Međutim, ovakve ideje ne podržavaju svi Trumpovi protivnici unutar Republikanske stranke. Dvoje najistaknutijih „protu-Trumpovskih“ republikanaca u Kongresu – zastupnica Liz Cheney iz Wyominga i Adam Kinzinger iz Illinoisa  – odbacili su takvu ideju, a skepticizam prema njoj izrazili su i brojni drugi, tvrdeći kako treća stranka neće postići ništa bitnog osim razdvajanja glasova konzervativaca i pomaganja demokratima u budućim izbornim kampanjama.

Donald Trump je i sam, nakon što je napustio predsjedničku dužnost, najavio stvaranje nove političke platforme čija je svrha unapređivanje političke agende njegove četverogodišnje vladavine.

Američki mediji navode i da bivši predsjednik priprema “plan osvete” nad republikanskim političarima, koji “nisu pokazali dovoljnu odanost u njegovom osporavanju izbornih rezultata i pokušaju poništavanja izbora 2020. g.” Nešto slično govori se i u kontekstu navodnih Trumpovih pritisaka na republikance da stanu iza njega u upravo započetom sudskom procesu koji je protiv njega pokrenut u Senatu i u kojemu ga je nemoguće osuditi  bez davanja potpore demokratskim senatorima od strane najmanje 17 njihovih republikanskih kolega.





Prema anketi objavljenoj krajem siječnja na web stranici američkog medija Politico, oko 30% glasača Republikanske stranke spremno je glasati za Trumpovu novu političku platformu. S obzirom na izborni kolegij (elektore) u Sjedinjenim Državama, koji službeno bira predsjednike zemlje nakon provedenih izbora glasanja, ovakav izborni raskol mogao bi biti fatalni udarac za republikance.

Da stvar po republikance bude još ozbiljnija „pobrinula se“ i anketa The Washington Posta iz siječnja ove godine, koja pokazuje kako čak oko 60% republikanskih glasača vjeruje da bi Donald Trump trebao nastaviti voditi stranku nakon njegovog odlaska s predsjedničke dužnosti.

 





Komentari

komentar

You may also like