Republikanski senator: Ajatolah može tvitati, a Trump ne; Kongres mora ukinuti zaštitu Big Techa

Nakon što je Twitter trajno blokirao račun Donalda Trumpa (zbog opasnosti za potpirivanje nasilja), utjecajni republikanski senator Lindsey Graham kazao je da, paradoksalno, iranski vrhovni vođa ajatolah Hamenei može tvitati, a predsjednik Trump ne može. Graham je poručio da je “odlučniji” nego ikada ukinuti tzv. sekciju 230.

Podsjetimo, Trump je uložio veto na vojni proračun (koji je Kongres preglasao) jer nije uključivao ukidanje tzv. sekcije 230.

Sekcija 230 je dio zakona iz 1996. i podrazumijeva da pružatelji usluga na internetu nisu odgovorni za sadržaj koji objavljuje treća strana.

“Twitter bi me mogao zabraniti zbog ovoga, ali svjesno to prihvaćam: Vaša odluka da permanentno zabranite predsjednika Trumpa ozbiljna je pogreška. Ajatolah može tvitati, a Trump ne može. To puno govori o ljudima koji upravljaju Twitterom”, napisao je Graham.

Drugi dio objave zanimljiv je pošto je Graham predsjednik moćnog senatskog Odbra za pravosuđe:

Odlučniji sam nego ikada ukinuti Big Techu (Twitter) zaštitu iz sekcije 230, koja im omogućava imunitet od tužbi. Tehnološki divovi su jedine kompanije u SAD-u koje imaju doslovno apsolutan imunitet od tužbi za njihovo djelovanje i to je tako samo zato što im je Kongres dao tu zaštitu. Sada je vrijeme da Kongres sruši sekciju 230 i postavi Big Tech na istu pravnu osnovu s drugim kompanijama u SAD-u. Pravna odgovornost.









Komentari

komentar

You may also like