Reuters: eskalacija trgovinskog rata vuče SAD prema recesiji

Većina ekonomskih analitičara, koje je kontaktirala agencija Reuters, smatra, kako će nedavna eskalacija trgovinskog rata između SAD-a i Kine dovesti do nove recesije u Sjedinjenim Državama, ali i da očekuju kako će u rujnu Federalne rezerve opet smanjiti kamatne stope te da će to isto učiniti i slijedeće godine.

Neovisno o očekivanjima daljnjeg omekšavanja kreditne politike, u Reutersovom istraživanju, provedenom od 6.-8. kolovoza, 45% ispitanika očekuje ulazak američkog gospodarstva u recesiju tijekom iduće dvije godine. U prethodnom identičnom Reutersovom istraživanju, takvih se stavova držalo 35% ispitanika, a današnji pokazatelj je najveći od svibnja 2018.

Sadašnji indikator rizika od recesije u SAD-u postao je najviše zabrinjavajući od ožujka 2007.g., navodi Reuters, naglašavajući, kako pokazatelj demonstrira ozbiljnu zabrinutost da će pobočni efekt od američko-kineskog trgovinskog rata postati ubrzanje globalnog pada.

Prije tjedan dana Donald Trump je objavio o uvođenju dodatnih 10% carina na kineski izvoz u vrijednosti od 300 milijardi dolara od 1. rujna, a također je Peking nazvao deviznim manipulatorom.

Peking je upozorio da će taj potez američke administracije „nanijeti ozbiljan udarac međunarodnom financijskom poretku i dovesti do kaosa na financijskim tržištima“, a također omesti oporavak svjetskog gospodarstva.

Gotovo 70% ekonomista iz Reutersovog istraživanja smatra kako su ovi događaji približili novu recesiju u SAD-u.





„Bezuvjetno, zaoštravanje trgovinskih napetosti na račun povećanja carina i ograničenja pristupa tržištima šteti njihovoj atmosferi, povećava troškove, urušava lance isporuka i slabi dobit korporacija“, navodi James Knightley., glavni ekonomist ING, dodajući, kako će to „utjecati i na potrošačku aktivnost i veće rashode u ekonomiji s porastom rizika za recesiju“.

Reutersovo istraživanje ukazuje kako će se gospodarski rast u SAD-u, suglasno prognozama,  usporiti s 2,2% (iz prošlog kvartala) na 1,8% do kraja 2020.g.

Analitičarima je znatno teže procijeniti što će dalje reći ili učiniti glavni „potresač tržišta“ Donald Trump. Stariji strateg za američka tržišta iz Rabobank Philippe Murrey navodi slijedeće: „Trump igra igru „tko će se prvi prestrašiti“. On misli kako će dodavanjem kažnjavajućih mijera … srušiti kinesku ekonomiju i primorati Peking na žurno djelovanje. On se nada kako će na kraju Kinezi sve spasiti i doći za (pregovarački) stol i njemu dati sve što on traži“.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like