Revolucija u Kazahstanu! Sukobi s policijom, pala vlada, uvedeno izvanredno stanje

Zapadni dio Kazahstana je u etničkom smislu najčišći tj. nastanjen gotovo isključivo Kazacima, a u ostalim dijelovima stanovništvo je izmiješano. Dovoljno je podsjetiti da je prilikom raspada SSSR tadašnji (i donedavni) predsjednik Kazahstanske SSR Nursultan Nazarbajev otovreno govorio kako ne želi državnu samostalnost ali ga je na to gotovo prinudio sam Boris Jeljcin. Nije ni čudo za takav stav prvog kazahstanskog predsjednika. U zemlji je u to vrijeme bilo oko 51% Kazaka i 49% Rusa i Ukrajinaca, a osim toga Kazahstan nikada u povijesti nije imao državnu samostalnost već je njegov veći dio sadašnjeg teritorija pripadao Carskoj Rusiji. Zato niti sada nije malo onih u Rusiji, koji, ako bi Kazahstan krenuo u nekom geopolitičkom „proturskom“ ili „prozapadnom“ smjeru traže da u tom slučaju vrati ono što je Carska Rusija kao svoj teritorij unijela u novonastali SSSR, kada je i stvorena kazahstanska socijalistička republika.

Dakle, odnosi Moskve i Astane nikako nisu idealni kako bi to netko slabije upućen mogao pretpostaviti, iako se navedeni problemi s obje strane iz službenih priopćenja  rijetko mogu vidjeti jer se redovito govori u svojevrsnim frazama tipa onih o „bratstvu i jedinstvu”.

Zato i ne čude današnje riječi poznatog ruskog novinara i dobrog poznavatelja kazahstanskih prilika  i člana moskovske gradske skupštine (moskovska duma) Andreja Medvedeva, koji navodi kako Rusija ne bi trebala podržavati nikoga u kazahstanskoj krizi – niti prosvjednike, niti vlasti. 

Kazao je kako za Rusiju i sudionici nereda i aktualna vlast podjednako odišu rusofobijom.

“Vrijedi li podržati vlasti, koje godinama njeguju temu kazahstanskog ‘Holodomora’, koji tiho odobrava jezične patrole, a općenito istiskuje ruski jezik, koji gradi povijesnu mitologiju na temelju povijesti herojske borbe protiv rusko-carsko-sovjetske okupacije? S druge strane, vrijedi li podržati prosvjednike koji su odgojeni na ovoj ideologiji i njihove vođe koji, u ovoj ili onoj mjeri, dijele tu ideologiju