Rex Tillerson: naši saveznici u svijetu traže normalizaciju američko-ruskih odnosa

U vrijeme dok američki Kongres raspravlja o pooštrenju proturuskih sankcija, u smislu poslovne (prije svega financijsko-kreditne) suradnje američkih pravnih i fizičkih osoba s poslovnim subjektima u Ruskoj Federaciji, danas se oglasio i američki državni tajnik Rex Tillerson.

Na saslušanju u Senatu američkog Kongresa, Tillerson je pozitivno odgovorio na pitanje, smatra li kako se Rusija miješala u izborne procese u Nizozemskoj i Francuskoj. Također se suglasio s tezom da je Rusija zainteresirana za što slabiji NATO savez.

Govoreći o protursuskim sankcijama, državni tajnik je kazao slijedeće: Saveznici, partneri, veliki i manji, i to bez iznimke… u Europi, na Bliskom istoku, u Jugo-istočnoj Aziji (govore): molimo, pozabavite se odnosima s Rusijom, oni moraju biti popravljeni. Oni su uvjereni kako će pogoršanje tih odnosa bezuvjetno pogoršati i njihovu situaciju.“

Prethodno je Rex Tillerson, komentirajući mogućnost uvođenja novih sankcija protiv Rusije, izjavio kako ne bi želio zatvoriti kanale komunikacije s Moskvom, napomenuvši pritom, kako se odnosi između dviju država nalaze na „najnižoj razini“ i nastavljaju se pogoršavati. „Naš je cilj – stabilizacija. Mi radimo u nekoliko smjerova kako bismo utvrdili, možemo li izgraditi bazu za ponovnu uspostavu radnih odnosa s ruskom vladom, koji su u našim interesima“, izjavio je državni tajnik. Pritom je kazao kako se to već odnosi na Siriju i da američko-ruski odnosi po pitanju te zemlje imaju progresivnu i pozitivnu tendenciju, ali kako je još „rano govoriti hoće li to dovesti do rezultata“.

 

 





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like