Rezolucija EP: zbog Navaljnog zatvoriti “Sjeverni tok 2“

Europski parlament usvojio je rezoluciju zbog uhićenja ruskog oporbenjaka Alekseja Navaljnog u Rusiji, kojom zahtjeva da EU odmah spriječi dovršetak plinovoda  Sjeverni tok 2, kao i da ojača restriktivne mjere protiv Moskve.

Za taj je dokument glasovao 581 zastupnik, protiv je bilo 50, a suzdržano 44. Rezolucije EP-a o međunarodnim pitanjima nemaju obvezujući već savjetodavni karakter. Međutim, ostale institucije Europske unije trebale bi poslušati njegovo mišljenje.

“Europski parlament poziva EU i države članice da kritički preispitaju suradnju s Rusijom na različitim platformama vanjske politike”, navodi se u dokumentu.

Rezolucija također poziva na novu strategiju prema Moskvi koja će podržati civilno društvo.

Europski parlament zahtijeva od Moskve “trenutno i bezuvjetno” puštanje Navaljnog i svih pritvorenih u svezi s njegovim povratkom u Rusiju. Radi se o novinarima, članovima njegovog tima i njegovim pobornicima.  EP namjerava pomno pratiti situaciju oko Navaljnog, kao i njegovo fizičko i psihičko zdravlje, za što su, prema parlamentarcima, isključivo odgovorne ruske vlasti.

Zastupnici su pozvali Vijeće EU da na predstojećim sastancima zauzme aktivno stajalište po pitanju Navaljnog, kao i da uvede ograničenja za fizičke i pravne osobe koje su “sudjelovale u odluci o uhićenju i zatvoru”.





“Europski parlament poziva Vijeće EU-a da nametne sankcije protiv ruskih oligarha povezanih s režimom, članova užeg kruga predsjednika Vladimira Putina , aktivnih medijskih propagandista koji imaju imovinu u Europskoj uniji i mogućnost slobodnog kretanja na njezinom teritoriju”, kaže se u dokumentu. Ograničenja mogu utjecati i na članove obitelji tih pojedinaca.

Sankcije se neće izricati automatski  – one mogu biti usvojene samo odlukom svih 27 članica Europske unije kroz mehanizme Vijeća EU-a.

U rujnu prošle godine Europski parlament također je usvojio rezoluciju o situaciji oko navodnog trovanja Navaljnog. Tada je također traažilo zaustavljanje izgradnje Sjevernog toka 2 i preispitivanje odnosa s Rusijom.





Šef europske diplomacije Josep Borrell prethodno je izjavio kako EU ne može ometati završetak projekta, jer ga provode privatne tvrtke. Međutim, to ne znači da EU napušta svoju želju za diverzifikacijom svojih izvora energije, dodao je.

Komentari

komentar

You may also like