Rezultati telefonskog razgovora Putin-Trump

 

Sinioć, 2. svibnja, nedugo nakon završetka posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel  ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u Sočiju, ruski predsjednik obavio je telefonski razgovor s američkim čelnikom Donaldom Trumpom. Dvojica vođa razgovarali su o perspektivama suradnje Rusije i SAD-a u borbi protiv terorizma u Siriji, kao i o stanju na Korejskom poluotoku.

Vladimir Putin tijekom razgovora pozvao je Donalda Trumpa na suzdržanost i sniženje napetosti, a dvojica državnika dogovorila su se „uspostaviti zajedničko djelovanje i orijentaciju na diplomatske aktivnosti za sustavno riješenje problema“. Dogovorili su se nastaviti telefonske kontakte i zauzeli se za osobni susret koji bi se trebao održati u okviru samita G-20, koji se 7. i 8.  srpnja održava u njemačkom Hamburgu. Također su izjavili kako treba aktivirati dijalog između američkog i ruskog ministra vanjskih poslova, odnosno državnog tajnika, glede iznalaženja načina za riješenje sirijskog sukoba.

Kremlj je objavio kako se u tom smislu ima u vidu,  da ministri vanjskih poslova dviju država operativno izvješćuju svoje predsjednike o dostignutim napredcima po tom pitanju. Naglašava se kako će to stvoriti pretpostavke za početak stvarnog rješavanja sirijskog problema. Kremlj, općenito, sinoćnji razgovor dvojice vođa ocjenjuje „radnim i konstruktivnim“.

Bijela kuća razgovore američkog i ruskog predsjednika nazvala je „vrlo dobrim“. Vođe su razgovarali o uspostavi „sigurnosnih zona deeskalacije“ za postizanje čvrstog mira u Siriji, borbi protiv terorizma „na čitavom Bliskom istoku“ i načinima na koji najbolje riješiti stanje u svezi Sjeverne Koreje.

Ali  možda najveći znak buduće promjene američko-ruskih odnosa predstavlja američka odluka, da u srijedu, 3. svibnja, SAD pošalje svog predstavnika u kazahstanski glavni grad Astanu, gdje se održava novi krug pregovora između sirijske vlade i predstavnika umjerene oporbe pod pokroviteljstvom Rusije, Turske i Irana. Do sada SAD nije želio slati svoje službene predstavnike na tu mirovnu konferenciju već isključivo u Ženevu, gdje se pregovori vode pod agendom UN-a. Bit će interesantno za istim stolom vidjeti američkog i iranskog predstavnika u razgovorima koji se tiču sirijske problematike i u kojima se interesi tih dviju država dramatično razlikuju.





Ocjenu sinoćnjeg telefonskog razgovora dao je i američki državni tajnik Rex Tillerson, rekavši kako je „to bio vrlo konstruktivan razgovor“ i da su „predsjednici detaljno razmijenili svoje stavove“ te da „ćemo vidjeti što će iz toga proizići“.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like