Rijadska konferencija, o mogućnosti troznamenkaste cijene nafte

Cijena nafte posljednjih je tjedana naglo porasla i prouzročila još veće glavobolje Europi koja ionako muku muči s neviđeno visokim cijenama plina na spot tržištu i nedostatnih zaliha istoga u njenim podzemnim skladištima. Nafta je onaj energent, koji bi, prema mišljenju energetskih stručnjaka, barem djelomično mogao kompenzirati nikad lošiju europsku plinsku „krvnu sliku“, iako se i nafta, naravno, nikako ne uključuje u aktualnu „zelenu agendu“ Bruxellesa. Štoviše, na njegovoj je „crnoj listi“. Ali, kako kaže mudri narod, „sila Boga ne moli“ pa tako niti Bruxelles.

Međutim, rast cijena nafte, koje su prošli tjedan otišle iznad 82 dolara za barel, onemogućuju jeftiniju „energetku tranziciju“ i kompenzaciju plina unutar EU, a niti perspektiva s daljnjim rastom cijena „crnog zlata“ ne ulijeva previše optimizma za briselske energetske mudrace. To je vidljivo i kroz slijedeću vijest:

Larry Fink, izvršni direktor i top menadžer jedne od najvećih svjetskih investicijskih kompanija BlackRock (sjedište u New Yorku), u utorak, 26. listopada, ukazao  na veliku vjerojatnost da će cijene nafte u doglednoj budućnosti dosegnuti 100 dolara za barel. Fimk je to izjavio u govoru na konferenciji Future Investment Initiative – FIL (“Investment Initiative of the Future”) u saudijskoj prijestolnici Rijadu (info: Al-Arabiya).

Cijena sirove nafte Brent pala je za 28 centi do utorka i iznosi 85,71 dolar po barelu, odstupajući od progresivne dinamike rasta posljednjih dana, ali je i dalje ostala na višegodišnjem vrhuncu, navodi spomenuti medij.

Larry Fink je pozvao i na užu suradnju između javnog i privatnog sektora u rješavanju globalnih izazova kao što su klimatske promjene.

Dok privatni kapital sve više pridonosi smanjenju emisija u zrak, učinkovitija provedba strategija zaštite okoliša zahtijeva “bolji regulatorni okvir”, kazao je Fink. Također je potrebno promijeniti odnos društva prema ovom globalnom problemu, dodao je.





“Nije problem u javnim tvrtkama, problem je u društvu da ide naprijed”. Ako svjetski čelnici “stvarno namjeravaju poboljšati čovječanstvo”, društva se također moraju promijeniti, kaže Fink, navodeći kako tvrtke ne mogu biti “policija zaštite okoliša” usvajanjem zelenih praksi i smanjenjem emisije CO2.

Komentari

komentar





You may also like