Rijetki disidenti u Kini, poput profesora Xu Zhangruna, ne pozivaju na ukidanje jednopartijske države

Xu Zhangrun, profesor teorije prava i ustavnog prava na najuglednijem kineskom sveučilištu Tsinghua, u srpnju 2018. je u eseju “Neposredni strahovi, neposredne nade” kritizirao odluku kineskog predsjednika Xi Jinpinga o ukidanju ograničenja na broj predsjedničkih mandata. Xi Jinping je uspio smanjiti utjecaj i ovlasti polibiroa Komunističke partije Kine pa je stekao veću moć od svog prethodnika Hu Jintaoa.

Zbog navedenog članka, koji je dobio odjek širom svijeta, Xu je suspendiran, ali je u veljači 2020. ponovno kritizirao odgovor kineskih vlasti na pandemiju koronavirusa, kao i cenzuriranje izvještavanja o pandemiji.  Nakon tog članka dobio je otkaz na sveučilištu, a trenutno se nalazi u kućnom pritovru,.

Da Peking smatra profesora velikom prijetnjom pokazuje i nedavno uhićenje vlasnice izdavačke kuće Geng Xiaonan, i njenog muža, koja je izrazila potporu Xu Zhangrunu.

Geng Xiaonan vlasti navodno istražuju “zbog ilegalnih poslovnih aktivnosti”, a optužena je zbog nezakonitog objavljivanja više od 8 tisuća knjiga, navodi South China Morning Post.

Međutim, Xu Zhangrun se, navodi Michael Rowand u posljednjem ovogodišnjem broju uglednog časopisa Foreign Policy, uopće ne zalaže za ukidanje jednopartijske države u Kini.
Zhangrun je, objašnjava Rowand, “jedan od rijetkih znanstvenika koji se otvoreno protivi Xi Jinpingu”, ali je “reformist, a ne revolucionar”.

“Xu nije pripadnik etničke ili religijske manjine. Nije borac za ljudska prava, nije feministički aktivist, nije umjetnik. Nije poznato da je sudjelovao u prosvjedima na Trgu Tiananmen 1989. Sve te skupine, kao i mnoge druge, bile su meta udara Xi Jinpinga na stvarnu i zamišljenu opoziciju njegovoj apsolutističkoj vladavini, nakon njegova uspona na vlast 2012.”, navodi se.

Pozicija Xua zapravo je slična pojmu “lojalne opozicije” u Europi, smatra Rowand.

Naime, Xu kritizira komunizam kao ideologiju koja je strana kineskoj civilizaciji, ali ne poziva na ukidanje jednopartijske države ili na uspostavu demokraciju.

Komentari

komentar

You may also like