Rio de Janeiro: 25 mrtvih u policijskoj raciji

Nažalost, ubojstva nisu izvanredna vijest kada je riječ o favelama Rio de Janeira. Ipak, u jučerašnjoj policijsko-vojnoj raciji vezanoj uz narko kriminal ubijeno je 25 ljudi, uključujući i jednog policajca (AFP), a tako velik broj mrtvih u jednoj raciji nije se dogodio od 2005.

Human Rights Watch (HRW) izvijestio je o čak 453 ubijenih i 4 mrtva policajca u samo prva tri mjeseca ove godine. Taj broj sugerira porast nasilja u favelama.

Svjedoci govore o prekomjernom policijskom nasilju. Policija, s druge strane, tvrdi da je sve učinjeno po protokolu i da su “kriminalci” bili upozoreni prije nego je policija otvorila vatru.

Racija se dogodila unatoč odluci vrhovnog suda Brazila da policija prekine s takvim akcijama za vrijeme pandemije osim “u slučaju velike nužnosti”.

Amnesty International osudio je postupanje policije i nazvao ga “masakrom”. Posebno je zabrinjavajuća praksa u kojima kriminalne skupine vrbuju djecu i maloljetnike, naoružavaju i tjeraju da sudjeluju u sukobima s policijom. Udruge za ljudska prava kritiziraju postupke policije jer nije dugoročno rješenje ubijati siromašnu i tamnoputu djecu. Čini se da jedino dugoročno rješenje mora biti sustavno i dubinsko.

U favelama, neplanskim i natrpanim kvartovima, živi oko 11 milijuna Brazilaca (6%), a 30% stanovnika favela nema ni najosnovniju sanitarnu infrastrukturu. Porast ubijenih ove godine ne čudi s obzirom na najave gradonačelnika Rija, Wilson Witzel, bivšeg marinca kako će “zaklati” kriminal. Witzel je upravo u procesu prepuštanja stolice guvernera Rija zbog primanja mita. Osim toga, dugogodišnje najave o žestokom obračunu s kriminalom dolaze i od strane kontroverznog predsjednika Jaira Bolsonara.





Komentari

komentar

You may also like