Rio Tinto: opasna neizvjesnost oko NAFTA-e

Izvršni predsjednik globalne tvrtke Rio Tinto Aluminium, Alf  Barrios, izjavio je u srijedu, kako sadašnje stanje u svezi pregovora o obnovi Sporazuma o sjevernoameričkoj slobodnoj trgovini (NAFTA) izaziva neizvjesnost unutar tvrtki i može učiniti štetu investicijama i rastu.

Kanada i Meksiko izjavljuju kako nekoliko američkih prijedloga o modernizaciji NAFTA-e nisu primjenjivi, što izaziva rastuću zabrinutost da Washington može odustati od tog Sporazuma.

Rio Tinto Aluminium izvozi 75% aluminija proizvedenog u svojim tvornicama u Kanadi i SAD-u i zadovoljava 30% potreba toga tržišta, izjavio je Barrios na jučerašnjoj konferenciji za medije, organiziranoj od kanadsko-američkog poslovnog vijeća. Dodao je, kako je pregovarački proces izazvao neizvjesnost unutar biznisa s obje strane granice.

Američki predsjednik Donald Trump taj Sporazum iz 1994.g. često opisuje kako „katastrofalan sporazum“ i prijeti američkim izlaskom iz njega ukoliko se u Sporazum ne ugrade ozbiljne izmjene.

Podaci ukazuju, kako se u kanadskim pogonima Ria Tinta proizvodi 53% od 3,65 milijuna tona aluminija koje je ta tvrtka proizvela prošle godine. Barrios smatra kako je NAFTA ustrojila izvrsno poslovno okružje, koje olakšava usvajanje investicijskih odluka i učvršćuje veze između Kanade i Sjedinjenih Država, i da tvrtka zbog toga vrlo pozorno promatra kako se čitava stvar razvija. Pritom Rio Tinto poziva sve pregovaračke grupe na nastavak traženja puta učvršćenja tih odnosa, izjavio je Barrios.

Podsjećamo: Bijela kuća traži radikalne promjene unutar Sporazuma o NAFTA-i zbog želje za smanjivanjem velikog američkog trgovinskog deficita. Američki zahtjevi uključuju prinudno obnavljanje pregovora svakih pet godina, ostavljanje velikog udjela automobilske proizvodnje na kontinentu unutar SAD-a i olakšavanje uvođenja uvoznih barijera za pojedine kanadske i meksičke robe. U pregovaračkom procesu Bijela kuća permanentno prijeti američkim izlaskom iz NAFTA-e ukoliko Kanada i Meksiko ne prihvate njihove zahtjeve.





Prilično mračnu pregovaračku perspektivu dodatno usložnjava i američko kršenje odredbi o riješenju sporova unutar NAFTA-e, planovi ograničavanja vanjskog pristupa državnim ugovorima i napadi na kanadske proizvođače mlječnih proizvoda i drvne industrije.

Ipak pretpostavljamo kako će se po ovoj problematici početkom iduće godine uspjeti iznaći određeni kompromis jer je NAFTA previše važna za sve tri države, a njihov krupni biznis se odavno prilagodio uvjetima tog gotovo 25-ogodišnjeg sporazuma. Zato je teško vjerovati da bi se mogao dogoditi američki jednostrani izlazak iz NAFTA-e. To se nikako ne može uspoređivati s američkim izlaskom iz Trans-tihooceanskog trgovinskog sporazuma početkom ove godine, jer taj sporazum do tada praktički nije niti zaživio, a potpisi država članica na njegovim pristupnim dokumentima se do američkog izlaska nisu ni osušili.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like