Rjabkov: Ako organizirate provokacije u Crnom moru, dobit ćete po nosu

Oni koji nastave izvoditi provokacije u Crnom moru, dobit će po nosu, izjavio je u jučerašnjem intervjuu za medij Mezhdunarodnaya zhizny (International Life) ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov (na naslovnoj foto u sredini). 

Ovako je Rjabkov komentirao nedavnu incidentnu situaciju s britanskim razaračem Defender, koji je ušao 3 kilometra duboko u vode ispred Krima.

“S provokatorima morate razgovarati što je moguće izravnije, sadržajno, objašnjavajući na prste zašto im je sljedeći put bolje ostaviti po strani provokacije i ne miješati se ovdje, jer će zbog toga dobiti po nosu”, izjavio je Rjabkov, dodavši kako se rizici od sukoba mogu još više povećati i da „Crno more nije mjesto gdje su takve igre dozvoljene”.

Podsjećamo: 23. lipnja britanski razarač Defender ušao je 3 kilometra duboko u vode ispred Krima te se nakon što je ruski bombarder ispustio 4 bombe po smjeru njegovog kretanja okrenuo i vratio u međunarodne vode.

To je jedan od najvećih incidenata između ruskih i britanskih vojnih efektiva ne samo u Crnom moru, već i općenito.

Danas smo objavili kako je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab na saslušanju u donjem domu parlamenta izjavio kako će britanski brodovi nastaviti ulaziti u „ukrajinske teritorijalne vode“ i koristiti najkraće plovne rute sukladno međunarodnom pravu, pri čemu je podržao postupak mornara s razarača Defender.
Vrlo brzo ćemo vidjeti hoće li ili ne biti nastavka takvog djelovanja britanske flote. Za nekoliko dana (10. srpnja) završavaju redovite velike vojne vježbe NATO saveza Sea Breeze 2021 započete krajem prošlog mjeseca u kojima sudjeluje 30-ak zemalja. Do sada, nakon navedenog incidenta, nije bilo novih ulaženja u krimske vode od strane britanskih ili bilo čijih brodova, a razarač Defender  već je prošlog tjedna, i prije završetka spomenutih NATO-ovih vježbi napustio Crno more, što su potvrdili i turski izvori. U svakom slučaju u budućnosti je za očekivati intenziviranje vojnih aktivnosti karaktera provedbe vojnih vježbi s obiju strana, kao i pokušaja demonstracija slobode plovidbe u tzv. spornim vodama što će dovoditi do daljnjeg rasta napetosti i povećanja mogućnosti za izbijanje novih incidenata.

 

Komentari

komentar

You may also like