Rjabkov: Rusija neće tolerirati američke preduvjete za sigurnosna jamstva

Moskva neće tolerirati postavljanje bilo kakvih preduvjeta Washingtona za daljnji rad na formalizaciji predloženih sigurnosnih jamstava Rusije, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov u intervjuu za ruski medij „Međunarodni život“ („International Life“), čiji je dio objavljen u četvrtak, 23. prosinca.

“Želimo brzo formalizirati one sporazume koje smo stavili na papir, denuncirane u ugovornom obliku. Ako preduvjet s američke strane postane zahtjev da na vlastitom teritoriju provedemo određene mjere koje će se Washingtonu i drugim prijestolnicama NATO-a “sviđati” ili koje nam, pod diktatom Kijeva, Amerikanci žele postaviti kao zahtjev da nastaviti naš daljnji rad, onda neće uspjeti”, kazao je ruski diplomat.

U takvom razvoju događaja ruska strana će zaključiti da Sjedinjene Države “nemaju političke volje za pregovore” i sve što se događa koristi se kao “paravan za nastavak iste politike vojnog razvoja teritorija Ukrajine i drugih država u proturuske svrhe. Upravo nas je to potaknulo da iznesemo svoje prijedloge. I u ovoj situaciji odgovornost za daljnje pogoršanje… past će na američku stranu i na saveznike SAD-a”, kazao je visokopozicionirani ruski diplomat koji će u ime Rusije i voditi pregovore s američkom stranom.

Prema njegovim riječima, Moskva poziva SAD da ne odgađaju početak pregovora o sigurnosnim jamstvima i čeka konkretan odgovor.

Komentari

komentar
You may also like